Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011

Με χειροπέδες ο Στρος-Καν σήμερα στο δικαστήριο

Στις 10.30 ώρα Νέας Υόρκης (17.30 ώρα Ελλάδας) θα εμφανιστεί ο Ντομινίκ Στρος-Καν ενώπιον του δικαστηρίου, μετά τη σύλληψή του, στο Μανχάταν, για απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης κατά 32χρονης καμαριέρας. 

O εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Γκρίμπελ ανακοίνωσε ότι o κατηγορούμενοςδεν έχει διπλωματική ασυλία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Στρος-Καν μεταφέρθηκε από τη μονάδα ειδικών θυμάτων, στο Χάρλεμ και θα προσαχθεί στις 10:30 ώρα Νέας Υόρκης σε δικαστήριο στο Νότιο Μανχάταν, όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους συνήγορος του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Γάλλος πολιτικός συναίνεσε στην ιατροδικαστική εξέταση του σώματός του από τις αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα εξεταστούν τα ρούχα του για δείγματα DNA, αλλά και ο ίδιος για το αν φέρει γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

Επίσης ο δικηγόρος του Στρος-Καν ενημέρωσε ότι η προσαγωγή του πελάτη του ενώπιον των δικαστών για νααπαγγελθούν κατηγορίες, αναβλήθηκε λόγω των ιατρικών εξετάσεων.

Εν τω μεταξύ στον Γαλλικό και τον Ευρωπαϊκό τύπο είναι πλήθος τα σενάρια που πιθανολογούν τις επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του χρέους της ευρωζώνης, μετά την απόσυρση από το προσκήνιο του Γάλλου πολιτικού που τασσόταν σταθερά υπέρ της βοήθειας στις χώρες που αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα προβλήματα.Γαλλίκός τύπος: Σοκ και δυσπιστία

Ο γαλλικός Τύπος αποτυπώνει σήμερα υπό το σοκ της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν και θέτει ερωτήματα για τις συνέπειες που θα έχει το σκάνδαλο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τις προεδρικές εκλογές του 2012, ενώ αναφορές κάνουν λόγο και για «πλεκτάνη».

«Απίστευτο, απίθανο, ασύλληπτο, αδύνατον», αναφωνούν οι συντάκτες των κυρίων άρθρων των γαλλικών εφημερίδων που αναφέρονται σε «παγίδα», «πλεκτάνη» ή σε σενάριο ταινίας δεύτερης διαλογής ή αμερικανικού θρίλερ και αναρωτιούνται για τα πρόσωπα που ευνοούνται από το σκάνδαλο.

Η Nouvelle Republique du Centre Ouest περιγράφει ένα «ιδανικό σενάριο σαπουνόπερας», ενώ η Maine Libre αναρωτιέται εάν ο DSK «έπεσε σε παγίδα, άξια ενός απίθανου χολιγουντιανού θρίλερ».

«Ο Ντομινίκ Στρος-Καν εγνώριζε ότι ο εαυτός του ήταν ο πιο επικίνδυνος εχθρός του. DSK out, μένει ένας σωρός ερειπίων και οι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες εσωκομματικές εκλογές», γράφει η Liberation.

Για τη Le Figaro, «είναι προφανές ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν θα έιναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Η αριστερά αντιμετωπίζει την εξαφάνιση ενός σεναρίου που είχε προαναγγελθεί από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που προέβλεπαν μία θριαμβευτική νίκη την άνοιξη του 2012».

«Ποιός επωφελείται από το σκάνδαλο;», αναρωτιέται η Presse Ocean. «Ο κύριος ευνοημένος από την πιθανή εξουδετέρωση του DSK ονομάζεται Νικολά Σαρκοζί. Ο πρόεδρος βλέπει τον κύριο αντίπαλό του βουτηγμένο μέχρι το λαιμό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε δύσκολη θέση και μία κοινή γνώμη που καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έναν υποψήφιο της αριστεράς που θεωρείται ύποπτος για σεξουαλική επίθεση και έναν υποψήφιο της δεξιάς, πιθανό μέλλοντα οικογενειάρχη στο πλαίσιο των ιερών δεσμών του γάμου».

Ορισμένες εφημερίδες, όπως η Les Dernieres Nouvelles d' Alsace, εκτιμούν ότι η εξουδετέρωση του DSK δεν αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ούτε θετική εξέλιξη για τον Νικολά Σαρκοζί. "Αναμφίβολα δεν είναι αρνητική εξέλιξη η εξάλειψη του DSK από ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο. Αυτός ο λαμπρός άνθρωπος ήταν σίγουρα επικίνδυνος για τον στρατόπεδό του».

Η καθολική La Croix, όπως και άλλες εφημερίδες, αναφέρονται στην «ταπείνωση». «Μία ταπείνωση για τον DSK και για τους δικούς του, εάν είναι αθώος. Μία ταπείνωση για τη Γαλλία, σε κάθε περίπτωση και πέραν των πολιτικών διαστάσεων», διότι η εικόνα της χώρας μας έχει πλέον αλλοιωθεί".http://www.newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου