Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΦΑΓΑΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΕ.......

Πάρτι διαρκείας με πολυήμερα ταξιδάκια στο εξωτερικό, πολυτελή γεύματα και ακριβά δώρα είχαν στήσει συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μέσα από τις επιχορηγήσεις των 31,2 εκατ. ευρώ που πλήρωναν η επιχείρηση ηλεκτρισμού και οι φορολογούμενοι στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας για τα χρόνια 1999-2010. Χθες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος ταυτόχρονα το απέστειλε και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα των επιθεωρητών αποκαλύπτει το χλιδάτο γλέντι που είχε στηθεί και σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ, από τους οποίους μεταξύ άλλων παρακρατούνταν και ποσοστό του μισθού τους για την ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ.
Διαπιστώθηκαν δαπάνες γενικώς και αορίστως για «διανυκτερεύσεις, μεταφορές, φαγητά μελών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε δύο ξενοδοχεία ύψους 9.409 ευρώ
Στο πόρισμα των 100 σελίδων εντοπίζονται δαπάνες για οκταήμερο ταξίδι 40 ατόμων στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη ύψους 115.400 ευρώ ή 30 ατόμων στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη που κόστισε 95.542 ευρώ. Αλλά και χρέωση δωματίου σε «πεντάστερο» ξενοδοχείο της χώρας έναντι 7.085 ευρώ για την αυθημερόν διαμονή ατόμου!
Επίσης, παιδιά και φίλοι συνδικαλιστών απολάμβαναν δωρεάν στάθμευση και βενζίνη αξίας μέχρι και 14.250 ευρώ ετησίως. Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα ακριβά 
δώρα δημοσίων σχέσεων, όπως για οκτώ άτομα ύψους 861,80 ευρώ.
Στο διά ταύτα το «πόρισμα Ρακιντζή» θεωρεί «άκυρες και μη εφαρμοστέες» τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει και «παράνομες» τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, επειδή η νομοθεσία περί «συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιτρέπει κατ' εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς.
Ταυτόχρονα, οι επιθεωρητές παρατηρούν ως προς την έγκριση των δαπανών από τις διοικήσεις της ΔΕΗ: «Η εταιρεία αρκείται σε έλεγχο τυπικής νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ. Από τον έλεγχο παραστατικών των δαπανών των ετών 2008 έως και 2010 που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, πιθανώς στρεφομένων κατά της εταιρείας. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις όπου τα υποβληθέντα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδίων, δώρων κ.λπ. ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους (π.χ. στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους).
Στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν αναγράφονταν επί των παραστατικών ο σκοπός (του ταξιδιού, του γεύματος κ.λπ.), ούτε τα ονόματα των συμμετεχόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να υπήρξε κατ' αρχάς αντίρρηση έγκρισης της δαπάνης από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της εταιρείας, αντίρρηση, όμως, που κάμφθηκε στη συνέχεια, με επακόλουθο την πληρωμή της δαπάνης».
Περίοδος 1999-2010
Πώς δόθηκε το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων

Στα 31.293.630,21 ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ, με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων, την περίοδο 1999-2010.
Η γενική επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης σημειώνει ότι από το ποσό αυτό τα 14.1888.036,86 ευρώ δόθηκαν με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά και με δύο αποφάσεις του 2004 και 2005 του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Με αυτές εγκρίθηκαν έκτακτες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ και για τα δύο χρόνια ως επιβράβευση των εργαζομένων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφορούσαν σε προγράμματα κοινωνικού και αγροτικού τουρισμού.
Εξάλλου για τις χρονιές 1999-2010 δόθηκαν ποσά συνολικού ύψους 4.183.247,16 ευρώ από την παρακράτηση στους μισθούς υπέρ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τέσσερα τοις χιλίοις, και από τη μηνιαία παρακρατηση 0,53 ευρώ από τους μισθούς των εργαζομένων.
Στα 11.279.531,04 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό, το οποίο από το 2006 και μετά δόθηκε στον ΟΚΔΕ, βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Κονδύλια 1.342.815,15 ευρώ δόθηκαν από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ για προβολή και διαφήμιση, ενώ 300.000 ευρώ εγκρίθηκαν το 2009 για τη διενέργεια μελέτης που αφορούσε στην απελευθέρωση της αγοράς.
Η γενική επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης κρίνει επίσης παράνομη και την τελευταία χορήγηση δανείου 500.000 ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ.
Εξτρα δαπάνες
Στάθμευση και καύσιμα για συγγενείς και φίλους

Δωρεάν πάρκινγκ και βενζίνες όχι μόνο για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και για τα παιδιά και τους φίλους τους. Την ίδια στιγμή στον «αέρα» βρίσκεται και το προνόμιο των εργαζομένων της εταιρείας να απολαμβάνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Οπως αποκαλύπτεται από το «πόρισμα Ρακιντζή» το 2008 οι δαπάνες ήταν 14.250,92 ευρώ, το 2009 έπεσαν στις 10.118,55 ευρώ και το 2010 ακόμη πιο χαμηλά στις 9.586,20 ευρώ. Στάθμευση και καύσιμα των συνδικαλιστών τα κάλυπτε η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι των επιθεωρητών έδειξαν δωρεάν πάρκινγκ και φουλάρισμα του ρεζερβουάρ των οχημάτων 19 ατόμων. Σύμφωνα με τους ίδιους «δεν υπήρχε αιτιολόγηση του σκοπού της δαπάνης, και είναι ελεγκτέο αν τέτοιες δαπάνες προβλέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης δεν υπήρχε αναφορά αν αυτά τα αυτοκίνητα ανήκουν σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».
Οι επιθεωρητές μετά από διασταύρωση που έκαναν με τα δεδομένα του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Μεταφορών βρήκαν ότι 10 άτομα δεν ήταν μέλη της ΓΕΝΟΠ ή πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, ενώ για δύο εντοπίστηκε πως ήταν παιδιά των συνδικαλιστών.
Εξάλλου, ο γενικός επιθεωρητής σημειώνει ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της ΔΕΗ.
Δώρα και δωράκια
Πεντάστερη διαμονή μίας ημέρας αξίας... 7.000 ευρώ

Μια... περίεργη διαμονή ούτε μίας μέρας σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων, «λουκούλλεια» γεύματα και ακριβά δώρα ήταν επίσης ορισμένες από τις κοινωνικές δραστηριότητες συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Οι επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης βρήκαν δαπάνη 7.085 ευρώ για «χρέωση δωματίου σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων με άφιξη 21 Μαρτίου του 2008 και αναχώρηση 21 Μαρτίου του 2008». Το ερώτημα είναι εύλογο: Πώς είναι δυνατόν να ξοδευτούν 7.000 ευρώ σε λίγες ώρες μέσα σε ένα ξενοδοχείο;...
Διαπιστώθηκαν επίσης δαπάνες γενικώς και αορίστως για «διανυκτερεύσεις, μεταφορές, φαγητά μελών διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ» σε δύο ξενοδοχεία ύψους 9.409 ευρώ. Για άλλα γεύματα μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ, χωρίς να γίνεται σαφές το πού και το πότε αλλά και το μενού δόθηκαν 442,90 ευρώ.
Λίστα εξόδων με δώρα, χωρίς να αναγράφονται, όμως, ούτε οι παραλήπτες αλλά ούτε και ο σκοπός τους, περιλαμβάνονται στα έξοδα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Για παράδειγμα, «συσκευασίες δώρου οκτώ τεμάχια» κόστισαν 861,80 ευρώ. Πέντε πλεκτά καλάθια με ποτά που απεστάλησαν ως δώρο στοίχισαν 509,28 ευρώ.
Κι άλλα όμως δώρα κυρίως μπαουλάκια με ουίσκι και κρασιά πληρώθηκαν με ποσά από 110 έως 185 ευρώ. Στις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα εκλογοαπολογιστικά συνέδρια του συνδικάτου. Στο 32ο που έγινε τον Ιανουάριο του 2009 χρειάστηκαν 196.887 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν έξοδα για τους χώρους των συνεδριάσεων, τις υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης, τα γεύματα και τα δείπνα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό και τις διανυκτερεύσεις.
Στο 33ο που έλαβε χώρα το 2010 οι δαπάνες μειώθηκαν στα 68.890 ευρώ.
Ταξίδια με πολυτέλειες για σταρ Οκταήμερη περιοδεία στη Ρωσία αξίας 115.400 ευρώ
Πολυήμερα ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις με όλες τις... ανέσεις, όπως διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, ξεναγήσεις, ποτά κ.λπ. έκαναν συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επικαλούμενοι τη συμμετοχή τους σε συνέδρια διεθνών οργανώσεων.
Οι ελεγκτές της επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης βρήκαν τιμολόγια με δαπάνες για ταξίδια χωρίς να αναγράφονται τα ονόματα των συμμετεχόντων σε αυτά, ο σκοπός τους και λοιπά απαραίτητα στοιχεία.
Για παράδειγμα, γκρουπ 40 ατόμων πραγματοποίησε οκταήμερη εκδρομή από τις 23 Αυγούστου μέχρι και τις 30 Αυγούστου του 2009 στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και οι συνολικές δαπάνες ανήλθαν σε 115.400 ευρώ.
Για δεύτερο ταξίδι, πάλι στη Ρωσία, καλύφθηκαν τα έξοδα για 34 άτομα (ξενοδοχεία, εκδρομές, ξεναγοί, πλήρης διατροφή, μεταφορές κ.λπ.) ύψους 82.280 ευρώ. Η Βιέννη και η Βουδαπέστη, ήταν επίσης ένας ακόμη ταξιδιωτικός προορισμός για 30 άτομα από τις 2 μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2009 και οι δαπάνες που καλύφθηκαν από τη ΔΕΗ ήταν 95.542 ευρώ.
Τον γύρο της Ιταλίας έκαναν 24 μέλη της Ομοσπονδίας από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου του 2008. Ισάριθμα αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, πλήρης διατροφή, πούλμαν, ξεναγός αρχηγός, είσοδοι κ.λπ. στοίχισαν 57.360 ευρώ.
Τιμολόγιο με μόνη ένδειξη «ταξίδι στελεχών στην Ισπανία» κόστισε 33.820 ευρώ, αλλά και δαπάνη για ταξίδι αξίας 57.000 ευρώ χωρίς να αναφέρεται ο προορισμός παρά μόνο ότι συμμετείχαν 30 άτομα από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ήταν άλλες δύο δραστηριότητες συνδικαλιστών.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ φιλοξένησε στη χώρα μας και συνδικαλιστές άλλων χωρών. Οι ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης βρήκαν δαπάνες ύψους 101.121 ευρώ για τη διαμονή σε υπερπολυτελείς δίκλινες καμπίνες, τη διατροφή, τις εκδρομές και την ξενάγηση 37 Μαροκινών συνδικαλιστών κατά την περίοδο 16 έως 30 Ιουνίου του 2008. Το ίδιο συνέβη και με 36 Τυνήσιους συνδικαλιστές.
Η διαμονή τους σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία, τα γεύματα, τα ποτά, οι εκδρομές τους στην Ελλάδα πληρώθηκαν από τη ΔΕΗ έναντι 85.320 ευρώ.
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κατά Ρακιντζή
«Κατηγορώ» για χορηγίες και δωρεές

Βολές κατά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή εξαπολύει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατηγορώντας τον για είσπραξη χορηγιών και δωρεών από εταιρείες μέσα από τον σύλλογο «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», στον οποίο είναι γραμματέας. Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επικαλούμενη δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι ζητούσε χορηγίες και δωρεές από εταιρείες για λογαριασμό του συλλόγου, με επιστολόχαρτα, όμως, στα οποία αναγραφόταν ως διεύθυνση αυτή της γενικής επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.
Σημειώνει πως το 2008, στις 13 Μαρτίου, αν και η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ του αρνήθηκε χορηγία για τον σύλλογο, εντούτοις λίγες μέρες μετά στις 28 Μαρτίου κατάφερε και απέσπασε.
Ο κ. Ρακιντζής, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, απαντούσε σε ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμότητα της πράξης του, πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του ο έλεγχος της ΔΕΗ, μια και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, επικαλούμενη άλλα δημοσιεύματα, σημειώνει ότι ο κ. Ρακιντζής «καμουφλάριζε» στην ταράτσα του σπιτιού του κεραία εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για να εισπράττει ενοίκιο 15.000 ευρώ τον χρόνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου