Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Φθηνά κόλπα από Γιώργο για να μη χάσει την καρέκλα


Σε φτηνά κόλπα, για να θολώσει τα νερά και να προσπαθήσει να διασωθεί, καταφεύγει το δίδυμο Παπανδρέου - Βενιζέλου εν όψει των καταστροφικών για τη χώρα αποφάσεων στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Αδίστακτος μπροστά στην κατάρρευσή του ο «κυβερνήτης», αλλά και ο «ύπαρχος» του «Τιτανικού», «παίζουν» με το θέμα της ψήφισης της νέας σύμβασης με 180 ψήφους, πιστεύοντας ότι έτσι αφενός θα μπορέσουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ., που ζητεί σταθερά εκλογές, και αφετέρου να ηρεμήσουν τα οξυμένα εσωκομματικά πνεύματα στο ΠΑΣΟΚ.

Η στάση της Ν.Δ., πάντως, είναι καθαρή και δεν πρόκειται να πέσει σε καμιά τέτοια παγίδα, ενώ αντίθετα άρχισαν να «μαχαιρώνονται» -και δημοσίως- στο ΠΑΣΟΚ. Αλλα στελέχη του τάσσονται υπέρ των εκλογών για να επέλθει η «λύτρωσή» τους και άλλα αντιδρούν σε κάθε σκέψη για εγκατάλειψη της εξουσίας.

Το «παιχνίδι» των 180 ξεκίνησε από τον κ. Βενιζέλο, όταν άρχισε να αναπτύσσει τη θεωρία της «ευρείας πλειοψηφίας». Ο κ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρχε σχετική συνεννόηση με τον αντιπρόεδρό του, συμφώνησε για τους δικούς του λόγους. Πίστεψε ότι με μια τέτοια μπλόφα θα μπορούσε να κάμψει τη Ν.Δ. ώστε να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα των εκλογών, υπό τον «κίνδυνο» να κληθεί η ίδια να διαχειριστεί άμεσα τις τύχες της χώρας. Μάλιστα, αρωγοί στα σχέδιά του εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά οι γνωστοί «πρόθυμοι» Γ. Καρατζαφέρης, Ντ. Μπακογιάννη και Φ. Κουβέλης, που συμφώνησαν με τα περί «αυξημένης πλειοψηφίας». Μια άλλη εκδοχή είναι ότι η συζήτηση για τους τους 180 δρομολογήθηκε υπό τον φόβο ότι αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα δέχονταν να ψηφίσουν τη νέα σύμβαση.

Η μπλόφα, πάντως, απέναντι στη Ν.Δ. δεν έπιασε, ύστερα από την κατηγορηματική στάση του Αντ. Σαμαρά ότι δεν πρόκειται να πει «ναι» στο λάθος και στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ετσι, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου άρχισαν να τα μαζεύουν, διοχετεύοντας «εκμυστηρεύσεις» του -ακόμη και στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- ότι δεν θα πάει σε εκλογές, άρα δεν θα επιμείνει στο 180. Στην πραγματικότητα κατάλαβε ότι όλη η προσπάθεια εξελίσσεται σε μπούμερανγκ και ότι -αντί να στριμώξει τη Ν.Δ.- θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε εκλογές έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Κι αυτό θα σήμαινε οδυνηρή ήττα για το ΠΑΣΟΚ και απομάκρυνση του ίδιου -ακόμη και με ...ελικόπτερο- από την εξουσία, ίσως και από τη χώρα. Ένδειξη του πανικού που προκλήθηκε είναι η δήλωση αργά χθες το βράδυ στο δελτίο της ΝΕΤ του Ηλία Μόσιαλου, που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα φέρει τη νέα δανειακή σύμβαση προς ψήφιση με 151 βουλευτές. “Το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό. Εμείς θα προχωρήσουμε με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτουμε”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας για τον Ευ.Βενιζέλο ότι “μίλησε για πολιτικές συμφωνίες” που θα ενισχύσουν τάχα τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, αναφέροντας μάλιστα σχετική παρατήρηση του Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να επαναφέρει, με άλλη μορφή, το αδίστακτο σχέδιό του. Λέγεται, δηλαδή, ότι σκέφτεται να κάνει μια δήθεν «ηρωική» εμφάνιση στη Σύνοδο Κορυφής με αφορμή το θέμα της μόνιμης εποπτείας της χώρας και στη συνέχεια, αφού επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, να συγκαλέσει επειγόντως τη Βουλή ή ακόμη και σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμοιράσει και σε άλλους τις ευθύνες του. Επίσης, ακούγεται ότι μπορεί να «αφήσει» τους ξένους να αξιώσουν ψήφιση της νέας σύμβασης με αυξημένη πλειοψηφία, ώστε ο ίδιος να έχει άλλοθι για τις πιέσεις που θα ασκηθούν στην αντιπολίτευση.

Προς το παρόν, πάντως, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει γίνει άνω κάτω. Εκτός από τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, τη «λύση» των εκλογών διά των 180 υποστηρίζουν και άλλοι υπουργοί, που βιάζονται για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς Παπανδρέου. Αντίθετα, οι «παπανδρεϊκοί» αντιδρούν έντονα, όπως και οι άλλοι δελφίνοι, π.χ. ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμαστούν. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η δελφινομαχία θα αγριέψει πολύ, αφού χθες ο Χρ. Παπουτσής -επαναφέροντας εσωκομματικές μνήμες του 2007- κατηγόρησε τη... «διαπλοκή» ότι πολεμά τον κ. Παπανδρέου.



Παριστάνει τον αναλυτή αντί να κυβερνά

Τον ρόλο του κομπάρσου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος χθες από το Προεδρικό Μέγαρο, λίγο προτού αναχωρήσει και πάλι για τις Βρυξέλλες και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ετσι, περιορίστηκε πάλι σε αοριστολογίες για την ανάγκη η λύση να είναι ασφαλής και να άρει σημαντικότατα βάρη «από το χρέος που παραλάβαμε», όπως είπε, σε μία προσπάθεια επιμερισμού των δικών του ευθυνών.

Κάνοντας λόγο μάλιστα για «εθνικό καθήκον», στράφηκε κατά των τραπεζών προκειμένου να δεχτούν το μεγάλο «κούρεμα» που έρχεται. Ζήτησε λοιπόν τη συμβολή τους, ενώ αναφέρθηκε στην εξυγίανσή τους και την ανάγκη επένδυσης «επιτέλους’ στην πραγματική οικονομία. Αντιστοίχως, ζήτησε τη συμβολή όλων των «υπευθύνων», όπως χαρακτήρισε πολιτικές ηγεσίες, κόμματα και φορείς, τόσο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης όσο και της υλοποίησης των αποφάσεων.

«Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων» είχε πει νωρίτερα, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια. Τόσο σε εκείνον πάντως όσο και στις άλλες επαφές του φέρεται να υπήρξε κατηγορηματικός ως προς την πρόθεσή του να μην προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.



Τα ΜΑΤ προστατεύουν στη Λάρισα τα γραφεία «πράσινων» βουλευτών

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ ήρθαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτητές στη Λάρισα, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και αποπειράθηκαν να... προσεγγίσουν τα γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Τα περίπου 400 άτομα που μετείχαν στη φοιτητική πορεία πέρασαν από αρκετούς δρόμους, φώναξαν συνθήματα, μοίρασαν φυλλάδια και ενημέρωσαν τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους. Μια μεγάλη ομάδα εξ αυτών αποφάσισε, μετά το τέλος της πορείας, να τοιχοκολλήσει αφίσες στα κτίρια όπου στεγάζονται τα γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και των βουλευτών της κυβέρνησης Βάσως Αλεξανδρίδου και Βασίλη Εξαρχου. Καθώς όμως βάδιζαν προς τα γραφεία του Φίλιππου Σαχινίδη, βρήκαν μπροστά τους μια διμοιρία που τους απαγόρευσε να πλησιάσουν. Το ίδιο αστυνομικό «τείχος» συνάντησαν και στα γραφεία των δύο άλλων βουλευτών, με αποτέλεσμα να ταχθούν στο πλευρό τους αρκετοί περαστικοί και θαμώνες των καφετεριών, που διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το αστυνομικό κράτος... εν δράσει.

Κώστας Καντούνης

Μήνυμα κατά Βενιζέλου από Παπανδρέου μέσω Δρούτσα

Αδειασμα ολκής στον Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε εις εκ των «κηπουρών» του πρωθυπουργού. Ο λόγος για τον τέως υπουργό Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος, μιλώντας στο περιοδικό «Spiegel», σε ένα κείμενο «αφιερωμένο» στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του στέλνει το μήνυμα της πρωθυπουργικής αυλής, να ξεχάσει τα όνειρα που κάνει για να πάρει τη θέση του κ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις συζητήσεις διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνει: «Ολη αυτή η συζήτηση είναι εικονική. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα Παπανδρέου και ο Παπανδρέου είναι το μέλλον της Ελλάδας».

Το «Spiegel», σε ένα κείμενο που θα φιλοτεχνούσε το προφίλ του Ευάγγελου Βενιζέλου και έχει τίτλο «Ο ταύρος των Αθηνών», στην ουσία τον αποδομεί και τον ταυτίζει με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάζοντάς τους σαν «δίδυμο».

Οπως αναφέρει το περιοδικό, «από τη μία ο πρωθυπουργός με σπουδές στις ΗΠΑ και με τεράστια πολιτική κληρονομιά, ο οποίος “πάντα έμοιαζε λίγο ξένος στους Ελληνες”, και από την άλλη ο “πολύς” υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν από όλα τα υπουργεία, αλλά δεν προσθέτει κάτι παραπάνω στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας από το να ηγείται της αριστερής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ».

Στο ίδιο δημοσίευμα περιέχεται ακόμη μια απαξιωτική δήλωση μέλους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δηλώνει: «Ο κ. Βενιζέλος υποτίμησε το πρόβλημα της κρίσης και υπερεκτίμησε τον εαυτό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου