Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο Βενιζέλος κοροϊδεύει τους ασφαλισμένους για τα Ταμεία


Επιχείρηση... εξαπάτησης των ασφαλισμένων από το υπουργείο Οικονομικών.

Την ώρα που έρχεται «κούρεμα» συντάξεων, ως συνέπεια από το «κούρεμα» των ομολόγων, με ανακοίνωσή του ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όχι μόνο εμφανίζεται καθησυχαστικός, αλλά ισχυρίζεται το απίστευτο: ότι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, μετά το «κούρεμα», θα βελτιωθεί!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που δηλώνει ότι κανείς ασφαλισμένος ή ασφαλιστικό ταμείο δεν θα υποστεί ζημιά. Την ίδια στιγμή, όμως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης έρχεται να αποκαλύψει «τα ψεύτικα, τα λόγια τα μεγάλα» των δύο υπουργών. Ο γ.γ. παραδέχτηκε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστεί να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του «κουρέματος». Ολοι τους, ωστόσο, κρύβουν ότι μετά το «κούρεμα» θα έρθει σκληρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει μεγάλες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για λύση που θα αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και η οποία «θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων». Δηλαδή με έναν τρόπο... μαγικό, θα «κουρέψουν» οι Ευρωπαίοι εταίροι την περιουσία των Ταμείων στο μισό ή και πιο πολύ, αλλά εκείνα θα έχουν μεγαλύτερη περιουσία απ’ ό,τι πριν... Τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωνε ότι «κανείς ασφαλισμένος ή ασφαλιστικό ταμείο δεν θα υποστεί ζημία, ανεξαρτήτως από το ύψος του “κουρέματος” στο χρέος».

Από το 2008 έως σήμερα, πάντως, η περιουσία των Ταμείων, λόγω της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου και της απομείωσης της αξίας των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους, έχει μειωθεί περίπου κατά 20%, από 31 δισ. ευρώ στα 26 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 22 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί από τα Ταμεία σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αρα στο ενδεχόμενο ενός haircut 50%-60% θα χαθούν άμεσα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Στην πιο δυσχερή θέση βρίσκεται το ΙΚΑ, που έχει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν το ΤΕΑΔΥ με 1,2 δισ. ευρώ, ο ΟΓΑ με 1,1 δισ. ευρώ, το επικουρικό ταμείο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ΤΕΑΙΤ με 770.000.000 ευρώ, το επικουρικό του ΙΚΑ, ΕΤΕΑΜ, και το ταμείο ασθενείας του ΗΣΑΠ με 375.000.000 ευρώ το καθένα.


Βασίλης Αγγελόπουλος



Ο «ύπαρχος» έπεσε με τα μούτρα στα... λουκάνικα

Δεν άντεξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, γνωστός καλοφαγάς, τα κρύα σάντουιτς της προεδρίας της Ε.Ε. και είπε να βάλει λίγη... γεύση στις διαπραγματεύσεις. Παρήγγειλε λοιπόν 20 μερίδες λουκάνικα με πατάτες τηγανητές, γεύμα που εκτίμησαν ιδιαιτέρως οι παρευρισκόμενοι. Η φτώχεια (που ετοιμάζει για τους Ελληνες) θέλει καλοπέραση και γεμάτο στομάχι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα βελγικά λουκάνικα δεν μοιάζουν με τα χωριάτικα που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, ούτε καν με τα γερμανικά. Βρίσκονται κάπου στη μέση, τουλάχιστον όσον αφορά... το μέγεθος. Το ίδιο εικάζεται για τη γεύση τους, αλλά απ' τα ολότελα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου