Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Σε πανικό ο Παπανδρέου


  • Πάγωσε μόλις κατάλαβε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας
  • Διέξοδος στα αδιέξοδά του εκλογές τον Ιούνιο
Σοκ και δέος, αδιέξοδο και πανικός, ήταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το κλίμα που επικράτησε, μάλλον κυριάρχησε, την προπερασμένη Πέμπτη 7 Απριλίου, σε μια κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Βαγγέλη Βενιζέλου, Χάρη Παμπούκη και κρατήθηκε μυστική ως προς το αντικείμενό της.
Και το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα, δείχνοντας ένα πρωθυπουργό «πεσμένο», ψυχολογικά καταβεβλημένο, τόσο στην κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχθές, όσο και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Και δεν ήταν μόνο η (συνολική) εικόνα του Γ. Παπανδρέου, που παρέπεμπε σε εικόνα έπειτα από έκρηξη βόμβας.

Ήταν και το κλίμα που καταγράφηκε τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στην ΚΟ. Αλλά και σε συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού, όπου αυτά που τονίστηκαν ήσαν τα αδιέξοδα της μέχρι σήμερα οικονομικής πολιτικής, αλλά και η αδυναμία εξοικονόμησης πόρων χωρίς ανεξέλεγκτη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής (π.χ. στη συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη, όπου η υπουργός τόνισε ότι τα ποσά που της ζητά ο Γ. Παπακωνσταντίνου να περικόψει το υπουργείο της είναι αδύνατο να περικοπούν αν δεν πάει η κυβέρνηση σε δραματικές μειώσεις συντάξεων, ενώ ανάλογες ενστάσεις πρόβαλε και η Άννα Διαμαντοπούλου).

Ενώ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου το κλίμα ήταν βαρύ, υπουργοί στην ουσία «άδειασαν» το «πακέτο Παπακωνσταντίνου», όπως η Λ. Κατσέλη, ο Χρ. Παπουτσής, ο Δημ. Ρέππας, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, η Τ. Μπιρμπίλη, η Ά. Διαμαντοπούλου.

Και στη συνεδρίαση της ΚΟ, που ακολούθησε, αρκετοί βουλευτές επίσης άδειασαν τον «τσάρο», ζητώντας μεταξύ άλλων και την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!

Και γενικά το κλίμα που κυριάρχησε έπειτα από αυτές τις κρίσιμες συνεδριάσεις ήταν το «πάγωμα», η απαισιοδοξία. Άλλα περίμεναν κι άλλα προέκυψαν (σχετικά ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).

Αλλά το ίδιο αρνητικά αντέδρασαν και οι αγορές, δείχνοντας ότι θεώρησαν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ανεπαρκείς.

Σχετικά με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχει πληροφορία σύμφωνα με την οποία την τελευταία στιγμή την άλλαξε προς το... χαλαρότερο!

Και αυτό το έκανε επειδή είχε πειστεί ότι αν προχωρούσε σε πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες και χρησιμοποιούσε σκληρούς τόνους και διλήμματα θα δημιουργούνταν κλίμα ανεξέλεγκτο, με κίνδυνο ακόμα και να μην περάσουν τα μέτρα απ’ τη Βουλή!

Οπότε προτίμησε επί της ουσίας την αναβολή, ώστε να ελεγχθούν οι αντιδράσεις εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και... βλέποντας και κάνοντας μέσα στον Μάη και μέχρι τον Ιούνη...

Πάγωσε ο Γιώργος!

Για να επανέλθουμε στην προαναφερθείσα σύσκεψη των Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και Παμπούκη, εκεί τα «αποκαλυπτήρια» ήσαν ακόμα και απρόσμενα!

Για πρώτη φορά σε σύσκεψη, έστω και άτυπη, ειπώθηκαν αλήθειες που η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ πει δημόσια, βαριές, μαύρες.

Το στριπτίζ του «τσάρου» ήταν πρωτόγνωρο.

Οι Βενιζέλος και Παμπούκης, με τις σκληρές ερωτήσεις τους, τον στρίμωξαν και τον ανάγκασαν να πει επιτέλους αλήθειες χωρίς εξωραϊσμούς. Να εμφανίσει τη σκληρότατη πραγματικότητα δίχως φτιασιδώματα.

Και να παραδεχθεί στο τέλος με δραματικούς τόνους ότι:

• Η κατάσταση δεν βγαίνει, οι αριθμοί επίσης δεν βγαίνουν!

Ήταν τέτοιο το κλίμα που διαμορφώθηκε, ώστε ο Γ. Παπανδρέου τρομοκρατήθηκε, πάγωσε!

Για πρώτη φορά εκτίμησε το μέγεθος του -πραγματικού- προβλήματος, γεγονός που βέβαια συνιστά και πολιτικό ζήτημα σοβαρό, αφού υποτίθεται ότι ο Παπακωνσταντίνου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του, θα έπρεπε να τον είχε ενημερώσει από καιρό για το πού πραγματικά βαδίζει η οικονομία!

Μάλιστα έδειξε σε τέτοιο βαθμό αιφνιδιασμένος και παγωμένος, ώστε προς στιγμήν η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν ότι... δεν έχει άλλη διέξοδο εκτός απ’ τις πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός, με τα όσα είπε στη συνέχεια, φρόντισε να διασκεδάσει αυτήν την αίσθηση.

Μάλιστα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι στη συζήτηση εκτός της οικονομίας τέθηκαν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως συνολικότερα η εσωτερική κατάσταση της χώρας και οι εκλογές. Τα μόνα που δεν αγγίχτηκαν ήταν ο ανασχηματισμός και ο συντονισμός της κυβέρνησης.

Και σενάρια εκλογών...

Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε, παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο στενοί του συνεργάτες υπογράμμιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι ένα τέτοιο σενάριο, πρόωρων εκλογών, δεν θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να αποκλείεται.

Και τούτο διότι τα αδιέξοδα είναι τόσα και τέτοια, ώστε οδός διαφυγής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ίδιοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι:

• Ο Γιώργος απέφυγε τώρα τη θύελλα αντιδράσεων, με τη γενικόλογη ομιλία του της Παρασκευής. Έτσι «αγόρασε» πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

• Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση εξαγγελιών, επώδυνων, που θα έχουν ωστόσο τη στήριξη των αγορών και της «τρόικας». Παράλληλα θα επιχειρηθεί να εμφανιστούν σαν μονόδρομος, με τη συνδρομή και των ΜΜΕ...

• Στη συνέχεια, περί τις αρχές τον Ιούνη, θα προσφύγει στον λαό με το δίλημμα «ψηφίστε με για να εφαρμόσω αυτά τα μέτρα ή διαλέξτε κάποιον άλλο»...

• Ευελπιστεί έτσι ότι ακόμα και χωρίς αυτοδυναμία θα είναι πάντως το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα. Οπότε τα κρίσιμα διλήμματα θα μεταφερθούν στο «γήπεδο» του Αντώνη Σαμαρά, πολύ περισσότερο που με τις δυνατότητες των «τριών εντολών» που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναγκαστούν όλοι να πάρουν θέση και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά...

Συνεπώς, τονίζουν οι ίδιοι συνεργάτες του Γιώργου, ας μην αποκλείεται τίποτα, ακόμα και η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες...

Κάτι τέτοιο θα ήταν μια καλή κίνηση απ’ τη μεριά του Παπανδρέου, όταν ακόμα και κορυφαίοι τραπεζίτες συμφωνούν στο ότι το 2011 θα είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως και... «αδιανόητο», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση ενός εξ αυτών.

... ή «ελεγχόμενου» ανασχηματισμού

Ένα άλλο σενάριο που «παίζει» με πολλές πιθανότητες είναι αυτό ενός περιορισμένου ανασχηματισμού, με αλλαγές για τα μάτια, με την έξοδο του Πάγκαλου και της Μπιρμπίλη και κάποιων υφυπουργών.

Όμως, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη, αυτήν τη στιγμή θα πρέπει να γίνει ένας ανατρεπτικός ανασχηματισμός, που θα παρασύρει και τη διευθυντική ομάδα και να δείξει ο Παπανδρέου ότι βάζει τη χώρα πάνω και από τον εαυτό του και τους φίλους του (Παπακωνσταντίνου, Ραγκούση, Γερουλάνο, Μπιρμπίλη). Όμως δεν βλέπουν να κάνει κάτι ο πρωθυπουργός γιατί θα είναι ομολογία της αποτυχίας των δικών του ανθρώπων και προτιμάει να θυσιάσει τη βελτίωση της εικόνας της χώρας παρά να προσφύγει στον Βενιζέλο, αναβαθμίζοντάς τον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προαναφερθείσα κρίσιμη σύσκεψη ακούστηκαν σκληρά λόγια κατά του «τσάρου», όπως ότι «δεν γίνεται ο,τι λέμε και αυτό θα πρέπει να αλλάξει», «έχουμε φανεί αναξιόπιστοι», «δεν λέμε συγκεκριμένα πράγματα»...

Πάντως και ανεξάρτητα με τα παραπάνω και το αν θα γίνουν τελικά αλλαγές στην κυβέρνηση, είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος «ακουμπάει στον Βενιζέλο», κατά την έκφραση συνεργάτη του.

Κι αυτό εξ ανάγκης...



http://www.paron.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου