Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τί φοβάται και σε τι ελπίζει η τρόικα;


Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόϊκας, στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής, παραξένεψε πολλούς και προβλημάτισε περισσότερους. Οντως, υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Ουσιαστικά έδειξαν ότι αυτοί αποφασίζουν. Όμως, τι τους ώθησε σ’ αυτή τη συμπεριφορά;
Στήριξη στον κ. Παπακωνσταντίνου
Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκας ήθελαν, αφ’ ενός να δείξουν ότι υπάρχει και άλλη διέξοδος, αν η πολιτική του μνημονίου καταρρεύσει και αφ’ ετέρου να στηρίξουν τον κ. Παπακωνσταντίνου, που σηκώνει όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων και έχει χρεωθεί το μνημόνιο. Μάλιστα για τον Υπουργό Οικονομικών λένε τα καλύτερα: Τον θεωρούν «συνεργάσιμο, εργατικό και αξιόπιστο.» Για αυτό και συμφώνησαν να ανακοινώσουν οι ίδιοι το πρόγραμμα για την περιουσία του δημοσίου. Για να τον στηρίξουν.
Οι εκτιμήσεις τους για αρκετούς υπουργούς είναι αρνητικές. Για τον κ. Λοβέρδο έχουν θετική γνώμη, αλλά εκτιμούν ότι «εμφανίζει σημάδιακόπωσης και τελευταία έχει αρχίσει να υποχωρεί στις πιέσεις τωνσυνδικαλιστών και των άλλων κοινωνικών ομάδων».
Για τη Λούκα Κατσέλη, την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Δημήτρη Ρέππα (και κάποιους άλλους) θεωρούν ότι «δημιουργούν προβλήματα στην εφαρμογήτου Μνημονίου. Δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση». Πρόκειται για «πολιτικούς δεύτερης διαλογής με εμμονές και κομματικές αγκυλώσεις !!!».
Λέγεται ότι θα επιθυμούσαν την αντικατάστασή τους ή την μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, που θα έχουν λιγότερη εμπλοκή με την υλοποίηση του μνημονίου. Την επιθυμία τους αυτή την γνωστοποίησαν και στον Πρωθυπουργό.
Για το πρόγραμμα του μνημονίου
Θεωρούν ότι , με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, το πρόγραμμα του μνημονίου δύσκολα θα πετύχει τους στόχους του. Δεν τα έχουν παρατήσει ακόμα. Προφανώς και δεν θέλουν να χρεωθούν την αποτυχία.
Πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία «έχει ανάγκη από μια εντυπωσιακήκίνηση που θα πείσει τις αγορές ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαγέςστην Ελλάδα.» Εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό: « θα προσελκύσετε ξένακεφάλαια, το χρηματιστήριο θα σημειώσει άνοδο, ενώ θα βελτιωθεί και ηκεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών».
Για αυτό και έβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για την «πώλησηπεριουσιακών στοιχείων του Δημοσίου» και «γενναίεςαποκρατικοποιήσεις». Προφανώς και η πρόταση ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης. Αλλωστε χθές βράδυ το παραδέχθηκε και ο κ. Σαχινίδης.
Στο πρόγραμμα αυτό θα επιμείνουν γιατί εκτιμούν ότι εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.
Επιμήκυνση – επαναδιαπραγμάτευση επιτοκίων
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση του επιτοκίου δανεισμού ουσιαστικά έχει κλειδώσει. Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Θεωρούν ότι αυτό θα δώσει πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση και θα περιορίσει τις πιέσεις των αγορών.
Περί αυτού έχει πειστεί και η κα Μέρκελ, η οποία έχει πλέον αντιληφθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και ότι η συνέχισή του μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.
Η ανακοίνωσή της συμφωνίας καθυστερεί επειδή η Καγκελάριος της Γερμανίας χρειάζεται πολιτικό χρόνο για να ξεπεράσει το σκόπελο των τοπικών εκλογών. Αν δεν μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο, η συμφωνία θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.
Για τις Εκλογές
Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, είχαν ενημερωθεί ότι η κυβέρνηση αναζητούσε αφορμή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές την Ανοιξη. Ούτε που θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο αυτό. Το μήνυμα τους προς τον Πρωθυπουργό ήταν σαφέστατο και κατηγορηματικό: «Οι εκλογές θα σαςκοστίσουν 150 εκατ, ευρώ. Δεν θα σας δανείζουμε για να κάνετε εκλογές. Θαχαλαρώσουν τα πάντα. Η οικονομία σας θα απορυθμιστεί και θακαταρρεύσει. Επιπλέον δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσετε τις εκλογές. Υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθείτε σε παρατεταμένη ακυβερνησία. Και ανακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αυτή θα είναι αδύναμη καιαναποτελεσματική. Εδώ έχετε αντιδράσεις μέσα στο ίδιο σας το κόμμα, θα ταβρείτε με τα άλλα κόμματα; Στο κάτω –κάτω κανένα κόμμα, δεν ζήτησεεκλογές, Δηλώνουν μεν έτοιμοι, αλλά δεν ζητάνε εκλογές».
Για το λόγο αυτό υποχρεώθηκε χθές ο κ. Παπανδρέου να διαψεύσει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να επιζητήσει μια ηρωϊκή έξοδο, αν πειστεί ό,τι η κατάσταση έχει ξεφύγει και αδυνατεί να την διαχειριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου