Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σκηνικό τρομολαγνείας και ανησυχητικά πολιτικά ερωτήματα

ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΫΣΤΕΡΙΑΣ!

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ!

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι αρχές για τρίτη συνεχή ημέρα, με την αποστολή των δεμάτων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό να έχει ανασταλεί για τις επόμενες 48 ώρες.

Παράλληλα, τόσο η Κυβέρνηση όσο και η ΕΕ, κάνουν λόγο για ένταση των μέτρων ασφαλείας τόσο στις ταχυμεταφορές όσο... και γενικότερα στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, έθεσε θέμα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούνται από το προσωπικό εταιρειών security, καθώς και να υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις λειτουργίας των ίδιων των εταιρειών ταχυμεταφορών.

Στο επίπεδο της ΕΕ, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.

Οι κινήσεις αυτές μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψεως να είναι τεχνικής φύσεως αλλά, όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολα είναι μια τεχνική συζήτηση περί μέτρων ασφαλείας να διολισθήσει σε μια τρομολαγνική υστερία. Μια τρομολαγνική υστερία, η οποία αποτελεί πάντα το υπόβαθρο γενικευμένης περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων…

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες τόσο από τον αστικό τύπο αλλά και από τα κυρίαρχα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, να συνδεθεί τεχνηέντως η ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων με το ίδιο το πανεπιστημιακό άσυλο. Πολλά ρεπορτάζ υπερτονίζουν τη φοιτητική ιδιότητα των δύο συλληφθέντων καθώς και το γεγονός(;) του προσανατολισμού των αστυνομικών ερευνών στην Πολυτεχνιούπολη! Όλα αυτά δε, λαμβάνουν χώρα, όταν παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ των φοιτητών ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας! Τυχαίο;

Τα ερωτηματικά παραμένουν ακόμα γύρω από τη «σκοπιμότητα» αποστολής φακέλων με εκρηκτικό περιεχόμενο, στις πρεσβείες χωρών όπως η… Βουλγαρία!

Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι ένα τέτοιο «αναρίθμητο» πλήθος παγιδευμένων δεμάτων τόσο για να κατασκευαστούν όσο και για να αποσταλούν σε Ελλάδα και εξωτερικό, απαιτούν μια πολυάριθμη οργάνωση με άρτια οργανωμένη τεχνική και πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο και δίκτυο, πράγματα πολύ δύσκολο να υπάρξουν χωρίς ειδικές επαγγελματικές γνώσεις και χρηματοδότηση αλλά και αν υπήρχαν πολύ δύσκολο να μην είχαν εντοπιστεί. Την ίδια ώρα μεγάλες απορίες προκαλεί η εύκολη, αστραπιαία σύλληψη των πρώτων δραστών πράγμα που παραπέμπει περισσότερο σε «ερασιτέχνες» παρά «επαγγελματίες» του είδους.

Πέραν τούτων, εντυπωσιάζει η υπερπροβολή της υπόθεσης των «παγιδευμένων» δεμάτων σε Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και το μέγεθος μιας τεράστιας επιχείρησης «τρομολαγνείας» και ενστάλαξης φόβου που είχε εξαπολυθεί και η οποία αναδεικνύει σαφέστατες, άκρως αντιδραστικές πολιτικές στοχεύσεις.

Όλα μοιάζουν ως «έτοιμα από καιρό» και ιδιαίτερα χρήσιμα, εν μέσω καλπάζουσας κρίσης και ειδικότερα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για να αξιοποιηθούν και να υποβοηθήσουν ένα γενικότερο κλίμα καταστολής και ένα νέο γύρο συντηρητικοποίησης και αυταρχοποίησης των κοινωνιών διεθνώς και ιδιαίτερα στο «πειραματόζωο» που λέγεται Ελλάδα, το οποίο πρέπει να υποστεί ένα δεύτερο «σοκ» καταιγιστικών μέτρων λεηλασίας και διάλυσης.

Προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της «Ίσκρα» παραθέτουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από άλλες «επίσημες» ενημερώσεις:

Σε αυξημένη επαγρύπνηση για τρίτη ημέρα βρίσκονται οι αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, μετά τη μαζική αποστολή παγιδευμένων δεμάτων με προορισμούς μεταξύ άλλων Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και ξένες πρεσβείες στη χώρα μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας κάνουν από την Τρίτη το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αναστάτωση και εγείροντας ζητήματα εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές.

Ενδεικτική της κινητοποίησης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η σύσκεψη εμπειρογνωμόνων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι απειλές που σχετίζονται με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων από την Υεμένη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος της αρμόδιας για εσωτερικές υποθέσεις Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., ειδικοί για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε παγιδευμένο δέμα, ο Μικέλε Τσερκόνε απάντησε αρνητικά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της βρίσκονται σε συναγερμό και ελέγχουν όλα τα νεοεισερχόμενα στην Επιτροπή δέματα.

Την ενίσχυση των ελέγχων ζήτησε εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν και η αποδέκτης παγιδευμένου πακέτου, που όπως επιβεβαιώθηκε εστάλη από την Ελλάδα με αποστολέα το υπουργείο Οικονομικών (

«Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», σημείωσε σε δηλώσεις της που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» η κ. Μέρκελ, τονίζοντας πάντως πως χάρη στην «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις». «Μολαταύτα», επεσήμανε, «δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και ο καθένας καλείται να είναι σε επιφυλακή».

Η λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση των ελέγχων στις αερομεταφορές εμπορευμάτων αποτελεί προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης.

Ομάδα εργασίας θα κληθεί να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Κορυφής το Δεκέμβριο συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, σύμφωνα με το Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως διευκρινίζει με σημερινή ανακοίνωσή της η ελληνική Αστυνομία, το δέμα με αποδέκτη τη γερμανίδα καγκελάριο κατέθεσε τη Δευτέρα σε ταχυμεταφορική εταιρεία, κοντά στο Σταθμό Λαρίσης, νεαρός άνδρας. Κατόπιν, με μέριμνα της εταιρείας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο, όπου φορτώθηκε σε αεροσκάφος με προορισμό την Γερμανία.

Την ίδια μέρα άγνωστος νεαρός άνδρας, κατέθεσε και το ταχυδρομικό δέμα που είχε ως παραλήπτη τον πρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πακέτο κατατέθηκε σε υποκατάστημα άλλης ταχυμεταφορικής εταιρείας στον Περισσό και έφερε ως αποστολέα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικού πολιτικού κόμματος.

Το δέμα εντοπίστηκε ενώ το αεροπλάνο που το μετέφερε βρισκόταν στον αέρα έπειτα από αστυνομικές έρευνες και την αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών. Εν συνεχεία ενημερώθηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω της οποίας δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες καθόδου του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, ενώ έπειτα από τον έλεγχο των ιταλικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για παγιδευμένο δέμα το οποίο εξουδετερώθηκε

Δέμα είχαν Europol και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δύο ακόμη ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν εξάλλου το βράδυ της Τρίτης στον εμπορευματικό σταθμό του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Συνεργεία του Τμήματος Εξουδετέρωσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών πραγματοποίησαν ελεγχόμενες εκρήξεις.

Οι φάκελοι περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ ο ένας προοριζόταν για τη Europol στη Χάγη και άλλος για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

Αναστέλλεται για 48 ώρες η μεταφορά δεμάτων στο εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο ανάσχεσης του νέου κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων αναστέλλεται με εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ. και απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η μεταφορά αλληλογραφίας/δεμάτων στο εξωτερικό για ένα 48ωρο προκειμένου να πραγματοποιηθεί επανέλεγχος.

Κ. Παπούλιας: Αυτονόητη η συναίνεση απέναντι στον παραλογισμό της τρομοκρατίας

Στο θέμα παρενέβη με μήνυμά του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας ότι η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές, όπως είναι η τρομοκρατία, θα πρέπει να είναι αυτονόητη και ισχυρή.

«Τις τελευταίες μέρες διαπιστώσαμε πώς ο παραλογισμός της τρομοκρατίας μπορεί να απειλήσει την επώδυνη προσπάθεια της χώρας μας για σταθεροποίηση της οικονομίας και αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η καταδίκη κάθε είδους βίας είναι αυτονόητη και ισχυρή. Όπως επίσης αυτονόητη και ισχυρή θα πρέπει να είναι η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές», υπογραμμίζει ο κ. Παπούλιας και συγχαίρει όλους όσοι συνέβαλαν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «η ελληνική πολιτεία είναι σε θέση να υπερασπιστεί το δημοκρατικό κεκτημένο και να εμπεδώσει κανόνες ασφάλειας για τους πολίτες».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους «να αναλογιστούν πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας ένας αστάθμητος παράγοντας να προκαλέσει δραματικές συνέπειες σε μία συγκυρία κρίσιμη για το μέλλον της πατρίδας μας».

Γ. Παπανδρέου: Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται
Την απερίφραστη καταδίκη της κυβέρνησης «απέναντι σε όποιον προσπαθεί να διασαλεύσει την κοινωνική ειρήνη και να πλήξει τη χώρα μας διεθνώς» διατράνωσε ο Πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, με αφορμή το μπαράζ αποστολών δεμάτων-βομβών.

Υπογράμμισε ακόμη πως η ασφάλεια είναι δικαίωμα του πολίτη και διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η συστηματική προσπάθεια που ήδη έχει δώσει, όπως ανέφερε, αποτελέσματα.

Χρ. Παπουτσής: Δεν φοβόμαστε

Ικανοποιημένος από την αντίδραση των αρχών στο θέμα με τα ύποπτα δέματα, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. «Δεν φοβόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα με τα ύποπτα δέματα αφορά τόσο την πολιτεία, όσο και τους πολίτες.

Σχετικά με τα ύποπτα δέματα και τους φακέλους που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν προκύπτει ευθύνη των αρχών του αεροδρομίου και έκανε λόγο για νομοθετικό κενό στη λειτουργία των εταιριών ταχυμεταφορών και το οποίο δεν επιτρέπει πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Γ. Πεταλωτής: Ουδεμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία

«Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι η πρόοδος για την οποία παλεύουν η χώρα και η κοινωνία μας δεν μπορεί να αποσταθεροποιείται «από κάποιους με συμφέροντα σκοτεινά, που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τους εθνικούς και πατριωτικούς μας στόχους».

«Και οι τωρινές έρευνες, αλλά και οι παλαιότερες, όσον αφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες με διεθνή τρομοκρατία και τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε μάλιστα ότι πέρα από τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει και σχετική δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου ’. Μέρκελ, η οποία αποσύνδεσε πλήρως το παγιδευμένο πακέτο που έφτασε στην Καγκελαρία με το πακέτο από την Υεμένη, το οποίο αποδίδουν στην Αλ Κάιντα

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος τόνισε ότι «αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι «πέρα από αυτές τις εικόνες, που έκαναν, δυστυχώς, το γύρο του κόσμου, να δούμε και την ουσία: ότι εδώ, πραγματικά, οι ελληνικές αρχές και η ελληνική αστυνομία λειτούργησε πάρα πολύ καλά, εξαιρετικά θα ήθελα να πω. Είναι, όμως, μια τρομοκρατική ενέργεια εδώ πέρα, η οποία πρέπει να καταδικαστεί και την καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο. Αυτό νομίζω που πρέπει να τονίσουμε, με κατηγορηματικό τρόπο, είναι ότι αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία. Μη βάζουμε την Ελλάδα μέσα σ’ αυτή την περιπέτεια».

Προφυλακιστέος για τους «Πυρήνες» ο 22χρονος συλληφθείς

Προφυλακιστέος για τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κρίθηκε ο 22χρονος Παναγιώτης Αργυρού, που συνελήφθη για τα δέματα-βόμβες.

Ο νεαρός οδηγήθηκε σήμερα στον εφέτη-ανακριτή που ερευνά την υπόθεση των «Πυρήνων». Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών, καθώς και για εκρήξεις στο γραφείο της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί και να δηλώσει οτιδήποτε για την υπόθεση. Αύριο, ο Π. Αργυρού και ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων, Γ. Τσάκαλος, θα οδηγηθούν ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθούν για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελλήμματα, που τους βαρύνουν για την υπόθεση αυτή.

Συγκεκριμένα, η ποινική δίωξη αφορά τα κακουργήματα των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή, της έκρηξης και τα πλημμελήματα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της άρνησης δακτυλοσκόπησης (στην ΓΑΔΑ) και της άρνησης δήλωσης στοιχείων ταυτότητας.

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες καταζητούμενων για τους «Πυρήνες»

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία οι φωτογραφίες πέντε προσώπων σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσίες των Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για τους Νικολόπουλο Γεώργιο του Παναγιώτη, ετών 24, Νικολόπουλο Μιχαήλ του Παναγιώτη, ετών 22, Νtamiano Bolano του Ptolemeo, ετών 23, Καραγιαννίδης Γεώργιος του Χρήστου, ετών 30, και Μητρούσια Αλέξανδρο του Κωνσταντίνου, ετών 21.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις εξής αξιόποινες πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών κατά συναυτουργία για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα και κίνδυνο για άνθρωπο κατά συρροή και της έκρηξης κατά συναυτουργία με τη χρήση εκρηκτικών υλών από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο κατά συρροή.

Οι αρχές υπενθυμίζουν τα τηλέφωνα 170, 1014, 1964 και παρακαλούν, όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με τους συλληφθέντες Παναγιώτη Αργυρού, ετών 22 και τον Γεράσιμο Τσάκαλο, ετών 24, που συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στο Παγκράτι, καθώς και για τα παραπάνω πρόσωπα να επικοινωνήσει σε αυτά τα τηλέφωνα.

Τονίζουν δε ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Πηγή:Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου