Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε! Στοπ.

Ας ανοίξουμε σαμπάνιες!!... μέχρι να ξαναφύγει...

Στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://government.gov.gr/2010/08/23/1691/αποδεικνύεται και με επίσημα ντοκουμέντα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο γραφείο του, στην Αθήνα. Δεξιά στην ηλεκτρονική σελίδα της ελληνικής κυβέρνησης και στην κατηγορία «φωτογραφία της ημέρας» εικονίζεται ο πρωθυπουργός μπροστά στην οθόνη του μακ (δηλαδή του υπολογιστή) του...

Η φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Ο κ. Παπανδρέου είναι και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για να απευθυνθεί δίχως μεσολαβητές στους Έλληνες πολίτες, ο πρωθυπουργός έγραψε ένα άρθρο με τίτλο : «Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα», το οποίο φιλοξενείται στην κατηγορία «αλλάζουμε την Ελλάδα» του δικτυακού τόπου government.gov.gr.
Στο κείμενό του ο πρωθυπουργός θέτει ερωτήματα, δίνει απαντήσεις, διαβεβαιώνει ότι εργάζεται για την αναμόρφωση της χώρας, εξηγεί τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για να επανέλθει η διαφάνεια και να τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι που πλούτισαν με το δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ήδη οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που αναφέρεται σχεδόν ακροθιγώς στο… ήσσονος σημασίας πρόβλημα του ελλείμματος, του δημοσίου χρέους, του πως με δυο λόγια η χώρα θα ξεχρεώσει τα δανεικά.

Αναφέρει τις προσπάθειές του για δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά αποφεύγει να πει το παραμικρό για το κούρεμα μισθών και συντάξεων. Εμμέσως υπαινίσσεται ότι το δίλημμα ήταν ανταπόκριση στις δανειακές υποχρεώσεις ή κατάρρευση κάθε θεσμού κοινωνικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός αναπτύσσει με λεπτομέρεια εντομολόγου τις θεσμικές αλλαγές που σχεδιάζει και προωθεί με σκοπό να αλλάξει η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.

«Δεν υπάρχει δίλλημα για μας μεταξύ αγοράς και κράτους. Στόχος μας είναι να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» γράφει ο κ. Παπανδρέου. Όπως αποκαλύπτει ο πρωθυπουργός, οι προοδευτικές δυνάμεις διεθνώς αναζητούν θεσμούς «που θα συντελέσουν τα μέγιστα στη μεγάλη προσπάθεια όλων των προοδευτικών ανά τον κόσμο δυνάμεων να εξανθρωπισθεί η πορεία της παγκοσμιοποίησης».

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα επιδίωξη. Σε ορισμένους μπορεί να θυμίσει την προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου, ή τη χίμαιρα της αναζήτησης της χαμένης ατλαντίδας.

Από τη ρεαλιστική ουτοπία που επιδιώκει η κυβέρνηση να κάνει πραγματικότητα, στο άρθρο του κ. Παπανδρέου εντοπίζουμε και ορισμένα αποσπάσματα που με βεβαιότητα θα παραπέμψουν κάποιους σε τσιτάτα από εκθέσεις ιδεών.

Αναφέρει για παράδειγμα : «Η δική μας αλλά και η διεθνής εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι, χωρίς κανόνες ο καπιταλισμός γίνεται ληστρικός, η αγορά αναπτύσσεται άναρχα, κυριαρχεί μια ολιγαρχία, επιβάλλονται παντού πελατειακοί όροι στυγνής συναλλαγής στη δημόσια σφαίρα και τελικά, επικρατεί το δίκιο του ισχυρού».

Προσθέτει επίσης ο πρωθυπουργός : «γνωρίζουμε επίσης καλά ότι, όταν ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων. Είναι τα συμφέροντα και οι συντεχνίες, που ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας ή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, αγνοείται ή και βάλλεται το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον. Τα ίδια τα δικαιώματα του πολίτη».

Και αποφαίνεται ότι : «έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με «δάνειες» δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας».

Για τους κακόπιστους, ο κ. Παπανδρέου διευκρινίζει ότι «όλα αυτά δεν τα ανακαλύψαμε σήμερα, ούτε ευκαιριακά» και για να αποδείξει τον ισχυρισμό του παραπέμπει στον… εαυτό του. Για την ακρίβεια θυμίζει τα λόγια που είχε εκστομίσει πριν από ένα χρόνο για να περιγράψει τη βασική αιτία της παρακμής που βίωνε η χώρα, «δηλαδή, την απουσία ενός πραγματικά ευνομούμενου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει (και θα έλεγα ότι αναγνωρίζει) πως «είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας και γενικότερα του τόπου. Κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις».

Άρα λοιπόν η ΝΔ ευθύνεται για τα δεινά των πολιτών. Ιδού ο ένοχος που όλοι αναζητούσαμε.
Στο άρθρο του, ο πρωθυπουργός παραθέτει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του από τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Αλλαγές που κατά τον συντάκτη του άρθρου «εγγυώνται ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, όταν επιτευχθεί, θα είναι μόνιμη και όχι προσωρινή». Άρα λοιπόν ο πρωθυπουργός δε γνωρίζει και ούτε αποπειράται να προσδιορίσει το χρόνο της εξόδου από την κρίση.

Προς το τέλος του κειμένου ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη φράση : «είμαστε εδώ». Ίσως για να εξοικειωθεί με την ιδέα της επιστροφής στο γραφείο που αποδεικνύεται και από τη φωτογραφία της ημέρας. Ίσως για να πείσει τον εαυτό του και τους συνεργάτες του ότι οι καλοκαιρινές διακοπές τελειώνουν. Και μετά τα μπάνια δεν ξεκινάει μόνο η νέα σχολική χρονιά αλλά και η κυβερνητική περίοδος 2010-2011. Όλοι εμείς, όπως συμβαίνει με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών (τοποθετήσεις αδιόριστων, μεταθέσεις), αναμένουμε και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα σηματοδοτήσει επισήμως το τέλος των διακοπών.

Ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει το άρθρο του με ένα μείγμα ταπεινοφροσύνης αλλά και υπερηφάνειας.
Ο κ. Παπανδρέου επαίρεται ότι «ήδη, σε μόλις 10 μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν».

Και από την άλλη παραμένει σεμνός επισημαίνοντας ότι απλώς «κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή».
Επισημαίνεται ότι ειδικά αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή ούτε καν ως προειδοποίηση.

ΥΓ: Το άρθρο είναι λίγο μεγάλο και η ανάγνωσή του ίσως σας κούρασε, αλλά σίγουρα είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό του πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου