Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

"Θα έχουμε τελειώσει με την Συρία και τα χημικά όπλα της μέχρι τις 31 Ιανουαρίου το αργότερο"


H Γερμανία θα στείλει συνολικά 400 άτομα προσωπικό με τις δύο συστοιχίες πυραύλων Patriot PAC-3 που θα αναπτύξει στην Τουρκία μετά την απόφαση που αναμένεται να λάβει σήμερα η γερμανική Βουλή σηματοδοτώντας την πρώτη μείζονα άμεση εμπλοκή της χώρας σε ενδεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις μετά τον Β'ΠΠ., αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού:


"Tο χρονοδιάγραμμα της αποστολής των πυραύλων προγραμματίστηκε να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2013, όμως έχουμε την πιθανότητα, εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, να τερματίσουμε αυτήν την επέμβαση νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή", αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Που σημαίνει ότι μέχρι τότε υπολογίζουν οι Γερμανοί και το ΝΑΤΟ θα έχει εκλείψει ο κίνδυνος των συριακών χημικών όπλων, άρα θα έχει υπάρξει επέμβαση του ΝΑΤΟ που πιστεύουν ότι θα είναι επιτυχημένη, παρά το γεγονός ότι έχει περιπλακεί το πρόβλημα σε βαθμό τέτοιο που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος το τι θα συμβεί: Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και το ίδιο το συριακό καθεστώς υπόσχονται ότι "δεν θα είναι φρόνιμοι αν συμβεί κάτι τέτοιο"...

Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι υπολογίζουν ο πόλεμος να έχει τελειώσει ενωρίτερα, φυσικά με μία επέμβαση των δυτικών! Άρα η επέμβαση επίκειται, ενώ διατυπώθηκαν πάλι ισχυρισμοί περί επικείμενης χρήσης όπλων από τους Σύρους κυβερνητικούς.

 «Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι ικανό να πράξει ένα καθεστώς υπό κατάρρευση. Ιδού γιατί είναι φυσικό να θέλουμε να δράσουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο Βέστερβελε, διευκρινίζοντας απόλυτα πως «μία (πιθανή) επέμβαση εντός της Συρίας δεν συνδέεται σε καμία  περίπτωση με την αποστολή αυτή».

Όσον αφορά την ανησυχία που διακατέχει πολλές δυτικές χώρες για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η Δαμασκός χημικά όπλα, ο ντε Μεζιέρ εξέφρασε τη γνώμη πως «η Συρία όντως κατέχει όπλα αυτού του τύπου. Όμως δεν έχουμε εντοπίσει πρόθεση της συριακής κυβέρνησης, αλλά έχει τη δυνατότητα. Η αποτρεπτική διάσταση (των Πάτριοτ) θα πρέπει να συμβάλει ώστε αυτή η δυνατότητα να μην μεταφρασθεί σε θέληση».

Για τον Βέστερβέλε, η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «μία κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ, ή οι Δυτικοί, αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

 «Και εάν χρησιμοποιηθούν αυτά τα χημικά όπλα, δεν χωρεί αμφιβολία πως αυτό θα δημιουργήσει μία νέα κατάσταση στον ΟΗΕ κι ακόμη κι η Ρωσία, όπως κι η Κίνα θα ανασκευάσουν τη θέση τους», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Τόμας ντε Μεζιέρ εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «οι τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν οι συστοιχίες, δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί».

«Είναι μία σοβαρή απόφαση απέναντι σε μία κρίσιμη κατάσταση, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου.

«Εξαιτίας της σύγκρουσης στη Συρία υπήρξαν ήδη νεκροί στην Τουρκία», υπενθύμισε ο ίδιος, αναφερόμενους στους χωρικούς που είχαν χάσει τη ζωή τους σε παραμεθόρια περιοχή από οβίδες προερχόμενες από τη Συρία, «και είναι φυσιολογικό και δίκαιο να επιθυμεί η Τουρκία να εξοπλιστεί απέναντι στο καθεστώς αυτό, που μπορεί κάλλιστα να καταφύγει σε μέτρα που θα προκαλούσαν ανάφλεξη στην περιοχή. Οι Patriot δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετήσουν την εγκατάσταση, ή την επίβλεψη μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το συριακό έδαφος» εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Αμύνης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου