Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012

ΟΠΟΥ βρεθεί ο ΓΑΠ, το ίδιο ποιηματάκι: «Χρειαζόμαστε σωστές ρυθμίσεις της αγοράς και παγκόσμια διακυβέρνηση που θα προωθήσει νέο μοντέλο βιώσιμης, υγιούς ανάπτυξης»

Η πολιτική βούληση απουσιάζει τόσο από την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, για να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές, εκτίμησε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας "εκ προσωπικής πείρας", στο συμβούλιο της Οργάνωσης που διεξάγεται στο Κέιπ Τάουν, στη Ν. Αφρική.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Διεθνούς, είπε ότι ο ίδιος πάλεψε για αλλαγή και πως «η αδράνεια συνεχίζει να "σακατεύει" την παγκόσμια οικονομία».

«Είδα τον ιδεολογικό δογματισμό, τις λανθασμένες υποθέσεις και τα ειδικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «μια ολιγαρχία μερικών τραπεζιτών είναι σήμερα πιο ισχυρή από εκλεγμένες κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς ή ακόμα και κράτη-έθνη».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα τελευταία χρόνια, σε μια υπερσυντηρητική Ευρώπη, βρήκε συμπαράσταση από τις προοδευτικές, σοσιαλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, οι οποίες κατανόησαν ότι ο αγώνας του ως πρωθυπουργού...

δεν ήταν για να επιβάλει την ύφεση ως σκοπό, αλλά ότι αυτή ήταν περισσότερο «μια δύσκολη αναγκαιότητα, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ώστε να δοθεί χρόνος και ελπίδα προκειμένου η Ελλάδα να κάνει βαθύτερες, αναγκαίες αλλαγές».

«Καθώς μια εθνική τραγωδία ξεπρόβαλε, πάλεψα για το λαό μου, μαζί με αυτόν. Απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες, παραμείναμε ζωντανοί και περήφανοι», σημείωσε και υποστήριξε ότι οι αξίες που πρεσβεύει η ΣΔ μπορούν να επικρατήσουν και ότι με αυτές μπορούν να δημιουργηθούν, όχι μόνο στην Ελλάδα, βιώσιμες και δίκαιες κοινωνίες», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το παιχνίδι «απόδοσης ευθυνών» του ενός προς τον άλλο στην Ευρώπη είναι επικίνδυνο, υπονομεύει τη δημοκρατία, καλλιεργώντας εθνικισμό και φασισμό και πως ενώ ο καθένας ευθύνεται για την κατάσταση στη χώρα του, η προκατάληψη αποκρύπτει τα πραγματικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησής του είπε ότι εφαρμόστηκαν σε τρία χρόνια περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη εξελιγμένη χώρα και πως «εμείς οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα κληρονομήσαμε τεράστιο έλλειμμα και χρέος από τη Δεξιά».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο λόγος που η προοδευτική εναλλακτική πρόταση δεν έχει καταφέρει να επικρατήσει παγκόσμια παρά τη σκληρότερη κρίση του καπιταλισμού από τη Μεγάλη Ύφεση, είναι ότι πολύ πιο δύσκολα εφαρμόζονται αυτές οι αλλαγές σε εθνικό επίπεδο σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και συνεπώς, πρότεινε συνεργασία και συντονισμό.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος φτιάχνει τους κανόνες της αγοράς και ποιοι επωφελούνται από αυτούς», είπε, για να σημειώσει ότι «εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει και μπορούν να ορίσουν τις αξίες που πρέπει να υπηρετούν οι αγορές», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΣΔ και των κομμάτων-μελών της στην Ευρώπη για φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ευρωομόλογα, ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, ένωση τραπεζών κτλ

Η φοροδιαφυγή και η μετακίνηση κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους αποτελεί ληστεία εις βάρος των πολιτών, επεσήμανε και τόνισε ότι η Ελλάδα υποφέρει από αυτή την πρακτική και πως εάν αυτό μόνο είχε αντιμετωπιστεί δεν θα χρειαζόταν πακέτο διάσωσης. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις εκκλήσεις του προς την Ευρώπη, του G8, τους G20 και το τραπεζικό σύστημα, δεν έχουν κάνει τίποτα για να το αλλάξουν.

«Χρειαζόμαστε σωστές ρυθμίσεις της αγοράς και παγκόσμια διακυβέρνηση που θα προωθήσει νέο μοντέλο βιώσιμης, υγιούς ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παραπέμποντας στις προτάσεις που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς η Οργάνωση, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή δημοκρατική πρόκληση είναι η ενδυνάμωση των πολιτών μέσω αναδιανομής δύναμης, γνώσης και δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου