Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011


Προτού ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος άρχισε τις παρεκκλίσεις από τη συμφωνία του Προεδρικού Μεγάρου για τον σκοπό και το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του.

Και παρά το σαφές και δεσμευτικό πλαίσιο των πολιτικών αρχηγών ότι το νέο σχήμα έχει ως αντικείμενο μόνο την εκταμίευση της 6ης δόσης, την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διενέργεια εκλογών μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, δείχνει άλλες τάσεις που κάθε άλλο παρά αρμόζουν στον μεταβατικό χαρακτήρα της πρωθυπουργίας του.

Ο κ. Παπαδήμος πήρε φόρα ενθαρρυμένος προφανώς από τη στήριξη της εγχώριας διαπλοκής, η οποία έπαιξε κυριολεκτικά τα ρέστα της για να τοποθετηθεί αυτός ως επικεφαλής του προσωρινού κυβερνητικού σχήματος. Υστερα, μάλιστα, από τη στήριξη που του παρείχαν τις προηγούμενες ημέρες μέσα από την οργιώδη προπαγάνδα των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, ακολούθησαν οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τις θετικές γνώμες για την επιλογή του ως πρωθυπουργού να φτάνουν έως και το 79%.

Εχοντας επίσης τις πλάτες της Μέρκελ και του Σαρκοζί (που του έδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και τις πρώτες εντολές «να προχωρήσει επειγόντως στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων»), θεωρεί ότι μπορεί να αποφασίζει και να κινείται κατά το δοκούν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό έδειξε και με την ομιλία του στην παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η κυβέρνησή του θα έχει αρμοδιότητες εφ’ όλης της ύλης, όπως μια κανονική κυβέρνηση και όχι ως σχήμα απολύτως προσδιορισμένου και ειδικού σκοπού. Το πρόσχημα ήταν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Παπαδήμος και οι υποβολείς του επιδιώκουν να δημιουργήσουν σε πρώτη φάση συνθήκες εδραίωσης του σχήματος αυτού και σε δεύτερη να καλλιεργήσουν το κλίμα (με τη βοήθεια πάλι των «κατάλληλων» δημοσκοπήσεων) για την ανάγκη παράστασης του βίου του, ακόμη και μέχρι τη λήξη της θητείας της σημερινής Βουλής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Παπαδήμος ήρθε για να... μείνει και να χρησιμοποιηθεί, ακόμη και με τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα, ως εργαλείο για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στα μέτρα των διαφόρων συμφερόντων.

Ολα αυτά βεβαίως το πιθανότερο είναι να παραμείνουν σενάρια επί χάρτου. Οχι μόνο επειδή ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς διαμηνύει σταθερά ότι οι εκλογές θα γίνουν στη συμφωνημένη ημερομηνία, αλλά και διότι, στον αντίποδα των επικοινωνιακών δαφνοστολισμάτων, υπάρχει η οδυνηρή πραγματικότητα. Από σήμερα κιόλας θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα άγρια μέτρα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύοντας χειροπόδαρα τη χώρα. Επειδή μάλιστα οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν φαίνεται να μπαίνουν πλέον σε καλούπια, συνεχίζει να παίζεται από τις δάνειες δυνάμεις -και μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο- το θέατρο των απειλών περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο στόχος είναι προφανής: Να διατηρείται συνεχώς φοβισμένη η ελληνική κοινωνία.

Ενα τέτοιο μεταβατικό σχήμα δεν μπορεί επίσης να παραμείνει εκ των πραγμάτων για πολύ καιρό στην εξουσία. Παρά την «ουδετερότητα» που θέλει να εμφανίζει, ο κ. Παπαδήμος αποδείχτηκε «δέσμιος» των εσωτερικών ισορροπιών και σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ και, αντί να σχηματίσει μια ολιγομελή κυβέρνηση, αποδέχτηκε ένα σχήμα με 49 άτομα, για να μην υπάρξει πρόβλημα στις ομάδες και στους δελφίνους του. Θεωρείται, λοιπόν, θέμα χρόνου να διαπιστωθούν οι δυσλειτουργίες που θα καταστήσουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες για «καθαρή λύση» από το εκλογικό σώμα.





Ψήφος εμπιστοσύνης μεσημέρι (!) Τετάρτης

Με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον κ. Παπαδήμο αρχίζει σήμερα στις 19.00 η (τυπικά) τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Τον λόγο απόψε θα πάρει μόνο ο κ. Παπαδήμος, ενώ η διαδικασία θα διακοπεί αμέσως μετά, προκειμένου να συνεχιστεί αύριο έως τα μεσάνυχτα και το πρωί της Τετάρτης. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει όχι τα μεσάνυχτα αλλά το μεσημέρι της Τετάρτης, υπό τον φόβο των διαδηλώσεων που αναμένονται την ίδια ημέρα με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου για το Πολυτεχνείο.

Σήμερα θα γίνει και η ορκωμοσία της Ελενας Κουντουρά, που καταλαμβάνει τη βουλευτική έδρα της Ν.Δ. στην Α' Αθηνών από την οποία παραιτήθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να ορκιστεί νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας.



Ο Γιώργος (σαν Καντάφι) δεν φεύγει και οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στον εμφύλιο

Σε απόκομμα της τάξης του 11,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, από τον οποίο οργισμένοι βουλευτές και στελέχη του ζητούν όλο και πιο δυνατά «να φύγει» και από την Ιπποκράτους. Οι μέρες του φαίνεται να είναι μετρημένες στην ηγεσία του κόμματος, αν και εκείνος διαμηνύει αλά Καντάφι ότι δεν παραιτείται και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας έναν εμφύλιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διάσπαση. Ηδη πρωτοκλασάτοι και μη ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ ο κ. Παπανδρέου οραματίζεται περιοδείες.

Την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη νέου προέδρου άμεσα ζητούν τρεις στους τέσσερις πολίτες (66,8%), αλλά και το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ την έξοδο του δείχνουν και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του. «Κάποια στιγμή το κόμμα θα κινήσει τις διαδικασίες, αλλά προς το παρόν ούτε από εμένα ούτε από κανέναν έχει τεθεί ζήτημα» είπε ο Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας όμως ότι «υπάρχουν οκτώ εν δυνάμει αρχηγοί στο ΠΑΣΟΚ». «Ο κ. Παπανδρέου πρέπει ο ίδιος να κάνει τον απολογισμό του» είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Με τους... βιαστικούς τα έβαλε ο Μ. Παπαϊωάννου, σημειώνοντας ότι «θα ασχοληθούμε και με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ», αλλά περιμένοντας να δει τι θα πει ο τέως πρωθυπουργός. Προβληματισμένος από το 11,9% εμφανίστηκε ο Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει σε εκλογές αν πρώτα «δεν αλλάξουν πολλά», ενώ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ανοίξει το θέμα της διαδοχής.

Εν τω μεταξύ, «παρών» με τον τρόπο τους δηλώνουν οι δελφίνοι του κόμματος, με γεύματα και κάποιους βουλευτές να σκέφτονται ακόμα και τη δημιουργία νέου φορέα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, η κούρσα της διαδοχής θα γίνει μεταξύ Ευ. Βενιζέλου και Αν. Λοβέρδου, με τον πρώτο να θεωρείται κατάλληλος από το 33,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, τον δεύτερο από το 24,7% και την Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί -χωρίς τύχη- με 1,9%.

«Από το “λαός - ΠΑΣΟΚ στην εξουσία” καταλήξαμε στο “ΛΑΟΣ - ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνηση”» είναι ο τίτλος σκληρής ανακοίνωσης του Γ. Παναγιωτακόπουλου, με την οποία ζητά την άμεση σύγκληση Συνεδρίου και την εκλογή όλων των οργάνων του Κινήματος. Ο ίδιος εξαπολύει επίθεση στη νέα κυβέρνηση-οπερέτα, χαρακτηρίζοντας «εκλεκτό των μεγάλων τραπεζικών συμφερόντων» τον νέο πρωθυπουργό και προειδοποιώντας ότι «η μεταβατική κυβέρνηση θα εκτελέσει το έργο για το οποίο έχει επιλεγεί και μόνο».

Διαμηνύει δε ανεπισήμως ότι θα στηρίξει οποιονδήποτε, αρκεί «να τα βρούνε όλοι μαζί», εξαιρώντας την τρόικα Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου – Ραγκούση.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Ψάχνουν ρόλο για την επόμενη μέρα τα «ορφανά» του Παπανδρέου


Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας τα ονόματά τους «έπαιξαν» στους παραμένοντες, όσο το σενάριο προέβλεπε ως πιθανό πρωθυπουργό τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν και οι πέντε «εκλεκτοί» του Γιώργου Παπανδρέου κατά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου βρέθηκαν εκτός της «συγκυβέρνησης», ενώ τώρα αναζητούν την πολιτική και κομματική τους τύχη στο αβέβαιο τοπίο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ.

Ατυχέστερος όλων, ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος μέσα σε πέντε μήνες δεν έχασε μόνο τον πολυτελή θώκο στο Μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και την έδρα του στην Ευρωβουλή, αφού το καλοκαίρι παραιτήθηκε για να τον διαδεχτεί στο Στρασβούργο ο Δημήτρης Δρούτσας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να τον αξιοποιήσει σε καίριο τομέα του κόμματος, όσο φυσικά και ο ίδιος παραμένει στη θέση του προέδρου.

Ο Χ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι ο λόγος που βρέθηκε εκτός «συγκυβέρνησης» δεν είναι το δημοψήφισμα και φέρνει ως παράδειγμα άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι επίσης το υπερασπίστηκαν με φανατισμό και έμειναν. Η εξήγηση εικάζεται ότι έχει σχέση με την παρασκηνιακή συμβολή του Κώστα Σημίτη, τον οποίο είχε εκθέσει προ έτους ανεπανόρθωτα για την υπόθεση της Siemens. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, στη θέση του Καστανίδη τοποθετήθηκε ο έμπιστος φίλος του Κ. Σημίτη, Τ. Γιαννίτσης.

Ο Πάνος Μπεγλίτης θεωρεί ότι οι άνθρωποι που εμπιστευόταν τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τον πήραν στον λαιμό τους». Στη μετά Παπανδρέου εποχή η προτίμησή του αναμένεται να στραφεί στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Η. Μόσιαλος, παρά το γεγονός ότι «μεταπήδησε» από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου στην ομάδα των αυτοαποκαλούμενων «μεταρρυθμιστών», δηλαδή στην τρόικα Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Λοβέρδου, εκτιμά και εμπιστεύεται το μυαλό του Ευ. Βενιζέλου.

Ο μικρότερος της παρέας των «ορφανών» του Γιώργου Παπανδρέου, Α. Τόλκας, διατηρεί και αυτός καλές σχέσεις με την τρόικα εσωτερικού και ειδικότερα με την Αννα Διαμαντοπούλου.


Γιώργος Κατσίγιαννης



«Πυρά» από Γάλλους σοσιαλιστές

Σοκαρισμένο με την είσοδο της Ακροδεξιάς στη νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που, όπως τόνισε, οι Γάλλοι Σοσιαλιστές αρνούνται να συγχαρούν τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως έκανε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα κυβέρνηση την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Γάλλων Σοσιαλιστών που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι «πρώην επικεφαλής ενός κινήματος νεολαίας που στήριζε τους συνταγματάρχες, οι οποίοι επέβαλαν τη δικτατορία στη χώρα» και «δεν μπορεί καθόλου να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση». Μάλιστα, έκανε λόγο για μια «κρίση πολιτική και δημοκρατική», καταλήγοντας: «Να πού οδηγεί η Ευρώπη, όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, με την επιβολή σκληρής και τυφλής λιτότητας, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα και τον χρόνο για την ανόρθωση (των οικονομιών τους) και παρεμβαίνοντας στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών-μελών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου