Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Η διαφορά Καραμανλή και Παπανδρέου


Η δημοσίευση απορρήτων εγγράφων της ΕΥΠ, δημοσιογραφική επιτυχία του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ και του Διευθυντή του, Σπύρου Τρίψα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια άλλη πτυχή της πολιτικής ζωής του τόπου, το 2009. Όταν οδηγήθηκε σε, αρκετά πρόωρες, εκλογές τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, χωρίς καμία εμφανή αιτιολογία, πλην της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μια κατάσταση που απαιτούσε σκληρά μέτρα λιτότητας, αδύνατον να εφαρμοσθούν, τότε, λόγω της αρνητικής στάσης του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, θέτοντας ως πολιτικό εκβιασμό, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Πολλοί Νεοδημοκράτες απογοητεύτηκαν από την απόφαση αυτή του Κώστα Καραμανλή, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όφειλε να λάβει σκληρά μέτρα και να πολεμήσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αντί να «δραπετεύσει» αφήνοντας την Ελλάδα στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, που, όπως αποδεικνύεται σήμερα, οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο και σε κοινωνικό μαρασμό.
Η αποκάλυψη των «Επίκαιρων», μας δίνει όμως και μια άλλη διάσταση της περιόδου εκείνης. Κύκλοι, στην Ελλάδα και το εξωτερικό ετοίμαζαν αποσταθεροποίηση και ανατροπή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Με προσκλήσεις, θερμά επεισόδια, έως και κατάληψη στο Αιγαίο, αντάρτικο πόλεων, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες.
Αξίζει να διαβάσει κανείς το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», στις λεπτομέρειες του, εμείς θα περιορισθούμε σε πολιτικές εκτιμήσεις.
Ο Κώστας Καραμανλής κάποιους ενοχλούσε με την πολιτική του.Γκρίζες ζώνες, ΑΟΖ, Αιγαίο, Σκόπια, αγωγοί. Μια πολιτική που προμήνυε πως θα κινηθεί η κυβέρνησή του και σε επίπεδο μέτρων λιτότητας, ενόψει της κρίσης. Ο πρώην πρωθυπουργός πρέσβευε πάντοτε την ήπια προσαρμογή, αν και οι δημόσιες δαπάνες, είχαν ξεφύγει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησής του. Αυτό βέβαια, δεν εμπόδιζε την Ελλάδα μέχρι και τον Απρίλιο 2010, να δανείζεται από τις αγορές με κανονικά επιτόκια, και ο κόσμος να ζει με περιορισμούς, αλλά με αξιοπρέπεια.
Προτίμησε λοιπόν να πει την αλήθεια, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγούσε τη χώρα, ούτως ή άλλως, σε εκλογές λίγους μήνες μετά.
Θεώρησε ότι είχε καθήκον να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, παρόλο που διαισθανόταν την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, σκεπτόμενος όμως, ότι και σε συνδυασμό με τα αναφερόμενα στα «Επίκαιρα», είχε πλέον εθνικό χρέος να αφήσει το λαό να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει. Αυτό δηλαδή το εθνικό χρέος, που λείπει από τη στάση του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος, ενώ προς στιγμήν «σκέφθηκε» να σώσει τη χώρα δια της αποχώρησής του, άλλαξε ωστόσο γνώμη, συνεχίζοντας το βύθισμα της Ελλάδος στην ύφεση και τον κοινωνικό μαρασμό.
Κάπως έτσι φαίνεται, ότι θα καταγράψει η ιστορία την περίοδο 2009-2011 στην Ελλάδα, τοποθετώντας τα γεγονότα στην πραγματική πολιτική τους διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου