Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κάνει πίσω η κυβέρνηση μπροστά στην αγανάκτηση του λαού


Σε θεαματική αναδίπλωση  για το μεσοπρόθεσμο αναγκάζεται η κυβέρνηση μετά την παλλαϊκή συγκέντρωση της Κυριακής, τις έντονες διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πορτογαλία όπου ηττήθηκε ο εκεί πρωθυπουργός του μνημονίου Σόκρατες.
Διαβάστε εδώ τι έγινε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Έτσι, παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που θέτει η Τρόικα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (24-25 Ιουνίου), τελικά αποφασίστηκε μετάθεση αρκετών ημερών. Το πρόγραμμα θα πάει στο κοινοβούλιο στις 28 Ιουνίου, μετά δηλαδή τη σύνοδο κορυφής, όπου ο Παπανδρέου θα επιχειρήσει να βελτιώσει το πακέτο για να μπορέσει στη συνέχεια να το περάσει σε βουλευτές και κοινωνία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ξανασυζητούν τη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να αναζητά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην προχωρήσει στη μείωση αυτή. Μια πρόταση που κατατέθηκε είναι ο υπερδιπλασιασμός των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να πιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοροδιαφεύγοντες.
Επίσης, φαίνεται να αποφασίστηκε η σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου για το 2012 το οποίο θα προβλέπει μείωση των συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων αλλά και του ΦΠΑ, μέτρα που θα ισχύσουν, όχι Σεπτέμβριο όπως ακούστηκε αλλά από 1/1/2012.
Υπάρχουν και κάποια άλλα μέτρα επώδυνα που σκέφτονται να αλλάξουν σε μια προσπάθεια να εξευμενίσουν το εξεγερμένο πλήθος των πλατειών αλλά και τους αγανακτισμένους βουλευτές και υπουργούς που απειλούν με πτώση της κυβέρνησης.
Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε εξάλλου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενσωματώσει δύο προτάσεις της ΝΔ, και συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στην «εργασιακή εφεδρεία», και στην παροχή κινήτρων για την επανεισαγωγή κεφαλαίων, την οποία προτίθεται να συνδυάσει με την αγορά, με τα κεφάλαια αυτά, ελληνικών ομολόγων.
Όλα αυτά είναι πράγματι μια νίκη όσων αγωνίζονται για να μην περάσει ένα ακόμη Μνημόνιο από την πλάτη του ελληνικού λαού και να μην εφαρμοστεί η ίδια λανθασμένη συνταγή. Ακόμη και μικρές αλλαγές είναι κάτι. Όμως, δυστυχώς οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης μένουν προς την τρόικα κι αν αυτή δεν πει το ναι στις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, τότε δε θα γίνει τίποτε.
Μπορεί αυτή τη στιγμή να μοιάζει με κωλοτούμπα η σκέψη της κυβέρνησης να αλλάξει κάποια μέτρα ή να τα πάρει πίσω. Ωστόσο, πιο πολύ με επικοινωνιακό τρικ μοιάζει παρά με ειλικρινή μεταμέλεια.
Γιατί κάποιο πράσινο πουλάκι μας λέει ότι θα πάρει ένα –δυο μέτρα πίσω και τα άλλα θα τα εφαρμόσει κατακαλόκαιρο όταν όλοι θα κάνουν τα μπάνια τους και δε θα ξέρουν τι τους περιμένει από Σεπτέμβριο.
Η μόνη λύση είναι να πάρουν πίσω το Μεσοπρόθεσμο και να το αλλάξουν όλο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, τις δουλειές, τις επενδύσεις κι όχι σε νέους φόρους.
Τα επικοινωνιακά τρικ δεν τους σώζουν ούτε από τους Αγανακτισμένους ούτε από τους βουλευτές τους. Ούτε φυσικά αυτό που ακούγεται στην πιάτσα για το μεγάλο τραπεζικό deal που θα αλλάξει το κλίμα. Μια –δυο μέρες θα πανηγυρίζουν και μετά θα πέσουν σε κατήφεια. Διότι ο κόσμος δε νοιάζεται πόσα θα κερδίσει ο Λάτσης ή ο Ταμβακάκης αλλά αν θα είναι το δικό του πιάτο γεμάτο.
Να σημειωθεί ότι οι Αγανακτισμένοι ετοιμάζουν και νέα κινητοποίηση την Κυριακή που έρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου