Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

H Eλλάδα από το διάστημα: το Αγαθονήσι, ένα μικρό, ακριτικό νησί

Καθώς η αποστολή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οδεύει προς το τέλος, ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli ανακάλυψε με το φωτογραφικό του φακό... μία άγνωστη γωνιά της Ελλάδας, το Αγαθονήσι, ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων που έχει μέχρι σήμερα παραμείνει ανέγγιχτο από το χρόνο και τον άνθρωπο.

Ο μικρός αυτός παράδεισος με την παρθένα φύση πήρε το όνομά του από το αγαθόχορτο που φυτρώνει σε αφθονία στο νησί. Άλλη εκδοχή λέει ότι το όνομα του πηγάζει από τον καλοκάγαθο χαρακτήρα των λιγοστών κατοίκων του, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνάει σήμερα τους 160.

Η σημερινή του ονομασία χρησιμοποιείται τα τελευταία πενήντα χρόνια, αφότου όλοι οι κάτοικοι του νησιού συμφώνησαν και υπέγραψαν το κείμενο της μετονομασίας του. Ανάμεσα τις παλαιότερες ονομασίες του συναντά κανείς το Γαϊδουρονήσι, που οφείλεται στο σχήμα του που μοιάζει με γάιδαρο.

Το Αγαθονήσι, περιτριγυρισμένο από τις μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα, είναι ένα από τα χιλιάδες μικρά νησιά που στέκονται βαθιά ριζωμένα στα γαλανά νερά του Αιγαίου πελάγους, και υψώνουν προς τον ουρανό τις πέτρινες κορφές τους. Περιμένουν τον ταξιδιώτη να ανακαλύψει τα δικά τους ανεξάντλητα μυστικά.

Ο διαστημικός ταξιδιώτης Paolo Nespoli, όταν τον ρώτησαν πως επιλέγει τι να φωτογραφίσει, απάντησε πως κάποιες φορές αναζητά να βρει συγκεκριμένες τόπους και πολιτείες, ακόμα και την ώρα της ημέρας ή της νύχτας που το φως είναι πιο κατάλληλο.

Άλλες φορές πάλι, όταν έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, απλά κοιτάει έξω από το παράθυρο του πανοραμικού παρατηρητήριο Cupola και φωτογραφίζει ό,τι όμορφο τραβήξει το βλέμμα του. Δεν είναι λίγες, όμως, οι φορές που η μία λήψη διαδέχεται άλλη κι άλλη, και φωτογραφίζοντας περνάει ο χρόνος χωρίς να το καταλάβει.

voreini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου