Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Προβλήματα στον Göktürk-1

Το Ισραήλ εμπόδισε τον τουρκικό δορυφόρο

Το Ισραήλ θέτοντας όρο να μην απεικονίζονται τα εδάφη του, πάλι προκάλεσε κρίση. Το Ισραήλ μη παρέχοντας στην ιταλική εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό τα κρίσιμα τμήματα της ηλεκτροπτικής κάμερας, παρεμποδίζει το 270 εκ. ευρώ σχέδιο.

Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ που άρχισε με την επίθεση στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, αυτή τη φορά ξέσπασε και στον δορυφόρο Göktürk¨. Το 2009 η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τον ιταλική εταιρία Telespazio για τον Göktürk-1, τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο της Τουρκίας. Στον διαγωνισμό μετείχε και το Ισραήλ με την ΙΑΙ, αλλά όταν εξ αρχής έθεσαν όρο ¨ο δορυφόρος να μην απεικονίζει τα εδάφη μας¨. τότε η Τουρκία έθεσε εκτός διαγωνισμού την ΙΑΙ.

Με βάση την είδηση της εφημερίδας Ζαμάν, η ιταλική εταιρία Telespazio άρχισε τις εργασίες για την κατασκευή του δορυφόρου, αλλά για την προμήθεια των κρίσιμων για την απεικόνιση και συλλογή πληροφοριών τεμαχίων της ηλεκτροπτικής κάμερας χτύπησε την πόρτα του Ισραήλ. Οι καλύτερες εταιρίες στον τομέα των ηλεκτροπτικών βρίσκονται στο Ισραήλ. Το Ισραήλ δέχτηκε να δώσει αυτά τα στρατηγικά τεμάχια υπό έναν όρο : ¨Ο Göktürk δεν θα μπορεί να απεικονίζει τα εδάφη μας¨.

Το αίτημα αυτό δυσκολεύει την Ιταλία, ενώ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τουρκική πλευρά. Και ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες για την να ξεπεραστεί το πρόβλημα, λόγω αυτής της κρίσης το σχέδιο δεν θα έχει ολοκληρωθεί στην προβλεπόμενη ημερομηνία. Η προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης του σχεδίου των 270 εκ ευρώ ήταν το 2013.

Ενα σχέδιο ζωτικής σημασίας για την Τουρκία

Το σύστημα δορυφόρων Göktürk θα παρέχει την δυνατότητα εικόνων υψηλής ευκρίνειας σχετικά με πληροφορίες στρατιωτικής φύσεως από ην περιοχή της Ευρώπης, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής. Θα ενδυναμώσει την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στο ΠΚΚ. Ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει ανάγκες όπως παρακολούθηση αυθαιρέτων, σύντομη διαπίστωση ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές, διαπίστωση σοδειάς, παραγωγή χαρτών και πολλές άλλες ακόμη.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δορυφόρο με μια κάμερα πολύ υψηλής ευκρίνειας μαζί με τους εγχώριους κινητούς και σταθερούς σταθμούς, καθώς και ένα κέντρο δοκιμών όπου διεξαχθούνε οι δοκιμές του κατασκοπικού δορυφόρου.

Αν δεν δώσει το Ισραήλ ενδεχομένως αδιέξοδο

Οι ντόπιοι συνεργάτες του κύριου ανάδοχου Telespazio είναι οι εταιρίες Ασελσάν, το TÜBİTAK και το UEKAE (Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρονικής και Κρυπτογράφησης). Οι εικόνες που θα παρέχονται από τον δορυφόρο Göktürk θα πωλούνται και στην διεθνή αγορά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στον δορυφόρο (που είναι ασφαλισμένος), θα εκτοξευτεί και δεύτερος στο διάστημα.

Σημαντικός εταίρος της ιταλικής εταιρίας που πήρε τον διαγωνισμό είναι ο γαλλικός αμυντικός κολοσσός Thales. Η εταιρία αυτή φέρεται να έχει δώσει μια γενική δέσμευση προς το Ισραήλ πως ¨οι δορυφόροι που θα παραγάγουμε δεν θα μπορούνε να απεικονίσουν τα εδάφη σας¨.

Αν το Ισραήλ δεν δώσει αυτά τα κρίσιμα για την απεικόνιση τεμάχια υψηλής τεχνολογίας τότε το σχέδιο μπαίνει σε αδιέξοδο.



http://tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου