Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Άλλο ένα πλοίο γεμάτο χρήμα σαλπάρει σε λίγο

Το 2008 στην Αθήνα με αφορμή τον θάνατο του Αλεξ. Γρηγορόπουλου κορυφώθηκε μια εξέγερση ευρωπαίων εναντίων των τραπεζών. Από όλες τις καταστροφές που έγιναν εκείνες τις ημέρες οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους παντού. Μέχρι εκείνη την στιγμή και για λίγο ακόμη οι τράπεζες έπαιρναν ζεστό χρήμα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε ανταλλαγή με νεοκδοθείσες προνομιούχες μετοχές.
Το 2009 εν μέσω αντιδράσεων η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω κρατικών προϋπολογισμών σχεδόν σταμάτησε. Το κενό το κάλυψε η χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα με την εγγύηση και στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών, κάθε τράπεζα μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1% φορτώνοντας των χρέος των κρατών στο μέλλον.

Την επομένη χρονιά ως δια μαγείας η αγορά κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη ζωντάνεψε και απόκτησε μετά από δεκαετίες επενδυτικό ενδιαφέρον. Εντελώς ξαφνικά οι οίκοι θα ξεκινήσουν να υποβαθμίζουν τα κράτη της και από εκεί και πέρα η εικόνα είναι λίγο πολύ γνωστή.

Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα από αυτά τα χρήματα της ΕΚΤ που πάρθηκαν στο όνομα και με την εγγύηση των λαών, χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες και του μετόχους τους για να οδηγήσουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία στην χρεωκοπία. Ούτε ίσως να μπορούμε να εντοπίσουμε πόσα από αυτά τα χρήματα σορταρισαν στα CDS.

Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι τον σύνολο των χρημάτων από τα 110 δις της Ελλάδας και τα 90 δις της Ιρλανδίας θα καταλήξουν στις τράπεζες-πιστωτές μας. Όπως γνωρίζουμε ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου έδωσαν μέχρι τώρα 95 δις ευρώ σε εγγύησης και ρευστό στις ελληνικές τράπεζες. Τα αντίστοιχα έπραξαν και αλλες κυβερνήσεις κρατών μελλών. Ξέρουμε ακόμη ότι με αυτό το ποσό μπορούσαν να κρατικοποιήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Άντι αυτού προτίμησαν να παρακολουθούν τις μετοχές των τραπεζών να καταγράφουν κέρδη.
Ξέρουμε ακόμη ότι προ λίγων εβδομάδων από την ευρωζώνη τέθηκαν στην διάθεση των απανταχού “πιστωτών” 700 δις ευρώ.«Για την αντιμετώπιση της κρίσης» μας είπαν. “Για να σώσουμε τις χώρες και το Ευρώ” απο τις τράπεζες-πιστωτές. Τα χρήματα αυτά είναι πάρα πολλά και από τότε ψάχνουν όχημα για να φτάσουν στις τράπεζες.Ήταν σίγουρο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα το έβρισκαν.

Σήμερα στις “αγορές” διαβάζουμε:
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τοποθετούν οι αναλυτές της AXA Investment Managers την προσφυγή της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Το κόστος δανεισμού για τη Λισσαβώνα είναι πια πολύ υψηλό, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι σύντομα η χώρα θα ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Πορτογαλίας έφτασε στο 7,64% στις 10 Φεβρουαρίου ενώ σήμερα διαμορφώθηκε στο 7,45%.
Η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση μέσα σε 17 μέρες, από τη στιγμή που η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της πέρασε το 7% ενώ η Ιρλανδία λιγότερο από ένα μήνα.
Άλλο ένα πλοίο γεμάτο χρήμα για τις τράπεζες σαλπάρει σε λίγο λοιπόν. Το όχημα μεταφοράς ζεστών δισεκατομυρίων απο τα νυκοκυριά στις τράπεζες βρέθηκε. Οι πορτογάλοι οι κηφήνες, οι διεφθαρμένοι, οι κοπρίτες, οι τεμπέληδες θα φταίνε…
Μικρή λεπτομέρεια για την ιστορία. Στις ΗΠΑ από της αρχή τις κρίσης έκλεισαν πουλήθηκαν η συγχωνευτήκαν περίπου 50 τράπεζες....
Στην Ευρώπη καμιά....



http://ideopigi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου