Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Τελευταία ευκαιρία!

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
ΟΤΑΝ το ερώτημα που θέτουν οι πολίτες πιο συχνά και πιο έντονα από κάθε άλλο σε μια χώρα είναι «αν και πότε θα πτωχεύσουμε», τότε καθίσταται απολύτως προφανές ότι απαιτείται ταχύτατη και συνολική επανεξέταση της κυβερνητικής στρατηγικής που έχει επιλεγεί και αλλαγή των προσώπων που τη σχεδίασαν και την υλοποιούν. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Εναν χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα και παρά το γεγονός ότι η οικονομική «υγεία» των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων επιβαρύνθηκε σημαντικά, η απειλή της πτώχευσης παραμένει ισχυρή. Αντίθετα, η προοπτική εξόδου της χώρας μας, για δανεισμό, στις ελεύθερες αγορές εξακολουθεί να είναι αναιμική, αν όχι ανύπαρκτη.

Η ΕΙΚΟΝΑ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι απογοητευτική. Δίνει ολοένα και πιο έντονα την αίσθηση ακυβέρνητου σκάφους, χωρίς πυξίδα, που το «πηγαίνει» ο... καιρός! Παλινωδίες, υπαναχωρήσεις, εσωτερικές τριβές και συγκρούσεις, αλλά και ατολμία, αναποφασιστικότητα, προχειρότητα και εγκληματική επιπολαιότητα συνθέτουν το παζλ της κυβερνητικής απαξίωσης. Οι πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες μας πιέζει η Ευρώπη και η... ζωή, όταν αποφασίζονται, προχωρούν με βήμα σημειωτόν και με σοβαρές... εκπτώσεις, που κατ’ ουσίαν τις ακυρώνουν. Ακόμη και ο συγκρατημένος και ήπιος στις διατυπώσεις του κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλά σήμερα για «μεταρρυθμίσεις που γίνονται με μισή καρδιά»…

ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που με τόση σκληρότητα επέβαλε οδυνηρές, οριζόντιες περικοπές σε μικρομεσαίους μισθούς και συντάξεις, αυτή η κυβέρνηση που με υψηλούς και απολύτως άδικους έμμεσους φόρους «αφαίμαξε» και τα τελευταία ίχνη ρευστότητας των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, εμφανίζεται εντελώς αδύναμη να επιβάλει την πολιτική της απέναντι στους ισχυρούς και στις συντεχνίες. Και με τις συνεχείς, ακατανόητες υποχωρήσεις της υπονομεύει ουσιαστικά το μέλλον της οικονομίας και της χώρας. Όσο για αναπτυξιακή πολιτική, ας μη γίνεται λόγος. Οι πρόσφατες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όταν δεν προσκρούουν σε εμπόδια που υψώνουν άλλοι συνάδελφοί του υπουργοί, ακυρώνονται από το φορολογικό πλαίσιο των δυσανάλογα υψηλών συντελεστών, που στέλνουν τους Ελληνες και ξένους υποψήφιους επενδυτές στην Κύπρο και στη Βουλγαρία. Και βέβαια υπονομεύονται επίσης από τη «θανατηφόρο» και... αήττητη γραφειοκρατία! Και ας μη μιλήσουμε για τις αποκρατικοποιήσεις ή για την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας... Στη χώρα αυτή, τους τελευταίους μήνες, δεν κινείται τίποτε... Ούτε καν οι μετατάξεις του ΟΣΕ!

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει από τη στήλη αυτή, η κυβέρνησή του κ. Γ. Παπανδρέου δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ «βολική» απέναντι στις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ και της τρόικας, που γίνονται διαρκώς και πιο σκληρές, διαρκώς και πιο επίμονες. Οι συνεχείς και επί τα χείρω αναθεωρήσεις του Μνημονίου έχουν κάνει την αρχική συμφωνία μας με την τρόικα να μοιάζει... ροζ «παράδεισος». Μας οδηγούν από υποχώρηση σε υποχώρηση και από ήττα σε ήττα...

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ είναι κρίσιμες. Ο πολιτικός χρόνος του κ. Γ. Παπανδρέου εξαντλείται. Τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και ανάλογα με τα αποτελέσματα της ίσως για μια - δυο εβδομάδες ακόμη, ο πρωθυπουργός θα έχει μια ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Ή θα την αρπάξει και θα κερδίσει χρόνο ή θα τη χάσει και θα οδηγηθεί αναγκαστικά και αναπόδραστα στην... έξοδο, με πρόωρες εκλογές που θα «επιβληθούν» από την ίδια την κοινωνία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου πρέπει επειγόντως να πει στους πολίτες ολόκληρη την αλήθεια για το πού βρισκόμαστε και για το πώς μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή δυσκολία. Και στη συνέχεια να διαπραγματευθεί σε δύο μέτωπα:

• ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ με την κ. Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, απαιτώντας να επιδείξουν στοιχειώδη αλληλεγγύη απέναντι σε έναν λαό, ο οποίος δοκιμάζεται από μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας, που τον οδηγούν στην εξαθλίωση.

• ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ επίσης με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και ιδίως με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές συντεχνίες, που μπλοκάρουν κάθε θετική πρωτοβουλία, κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης.

ΤΕΛΟΣ, είναι η ώρα να αποκτήσει η χώρα… κυβέρνηση. Κυβέρνηση που δεν θα απαρτίζεται από τους πλέον πιστούς κομματικούς φίλους και συμβούλους του πρωθυπουργού, αλλά από τους πιο άξιους και ικανούς Ελληνες, που νιώθουν έτοιμοι να επωμισθούν το βάρος της δύσκολης και επώδυνης προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Και τέτοιοι Ελληνες δεν υπάρχουν μόνο στη Βουλή, ούτε μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός του και ιστορικό στέλεχος του Κινήματος κ. Δημήτρης Ρέππας τού δείχνει σήμερα τον «δρόμο», με συνέντευξή του στην Real news. Ας τολμήσει!



http://www.real.gr

1 σχόλιο: