Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Γερμανική οργή για δηλώσεις Ερντογάν

Την έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε η ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάνενώπιον ακροατηρίου τούρκων μεταναστών στοΝτίσελντορφ της Γερμανίας.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους μετανάστες να αντισταθούν στην αφομοίωση εντός της γερμανικής κοινωνίας, μαθαίνοντας τουρκικά πρώτα και μετά γερμανικά. Μιλώντας για “εντεινόμενη ανησυχία” για τον τρόπο με τον οποίο οι τούρκοι μετανάστες αντιμετωπίζονται στη Γερμανία, κάλεσε τα μέλη της τουρκικής κοινότητας του Ντίσελντορφ να μην αφομοιωθούν.

“Πρέπει να ενταχθείτε, αλλά είμαι κατά της αφομοίωσης. Κανείς δεν πρέπει να αγνοεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρώτα πρέπει να μάθετε τούρκικα. (…) Θέλω να μάθετε γερμανικά, τα παιδιά σας να μάθουν γερμανικά, ώστε να γίνουν γιατροί, καθηγητές και πολιτικοί στη Γερμανία” ανέφερε.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, ο οποίος απάντησε ότι…

τα 3,5 εκ. μέλη της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας, πρέπει να μάθουν πρώτα γερμανικά, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους στη χώρα. “Η γερμανική γλώσσα είναι σημείο – κλειδί για την ένταξη στη γερμανική κοινωνία” πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις γίνονται ενόψει συνάντησης του Ερντογάν με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον Οκτώβριο είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση δηλώνοντας ότι “η πολυπολιτισμικότητα στη Γερμανία, απέτυχε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου