Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΒΕΡΟΛΙΝΟ : Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΛΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ


Περιφρονητικά αντιμετώπισε ο γερμανικός Τύπος τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην απαράδεκτα υπεροπτική, αποικιοκρατική νοοτροπία των εκπροσώπων της τρόικας ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ στη διαβόητη πλέον συνέντευξη που έδωσαν στην Αθήνα την Παρασκευή.
 του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ 
Οι τρεις οργανισμοί των δανειστών-δυναστών προσπάθησαν τουλάχιστον να σώσουν τα προσχήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους ότι «ο ρόλος μας συνίσταται στην παροχή συμβουλών» και ότι «είναι λυπηρό εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση». Οι γερμανικές εφημερίδες όμως δεν καταλαβαίνουν τίποτα από διπλωματικές ευγένειες και αβροφροσύνες - ιδίως την εποχή αυτή που η γερμανική αυτοπεποίθηση και αλαζονεία βρίσκεται στο απόγειο. «Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι να παίρνει κανείς και τόσο σοβαρά τις φραστικές βολές που κατευθύνει εναντίον του ΔΝΤ ο Ελληνας πρωθυπουργός» γράφει ευθύς εξαρχής σε σχόλιό της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει ειρωνικά: «Το πάθος του Παπανδρέου απευθύνεται στους συμπατριώτες του.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός του πως ''παίρνει εντολές μόνο από τον ελληνικό λαό''» τονίζει ωμά η γερμανική συντηρητική εφημερίδα, το κατεξοχήν πολιτικό έντυπο του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου. Ψυχρά, κυνικά, η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» επιθυμεί να καταστήσει εκ νέου σαφές σε όλους ότι τώρα πλέον ο Ελληνας πρωθυπουργός παίρνει εντολές και από αλλού - από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού η Ελλάδα είναι πλέον χώρα περιορισμένης οικονομικής εθνικής κυριαρχίας. Επικριτική απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ήταν και η «Χάντελσμπλατ», η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2015 δεν προέκυψαν από προτάσεις και υπολογισμούς της τρόικας, υποστηρίζει. «Σε αυτό το ποσό έχει υπάρξει πολλές φορές συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί μάλιστα ρεαλιστικό αυτό τον στόχο, προφανώς όμως δεν ήθελε να τον δημοσιοποιήσει ακόμη» γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που έχουν πλήρη γνώση διαρκώς των συζητήσεων της τρόικας με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» δεν διστάζει να γράψει στο σχόλιό της ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να χρωστάει και... ευγνωμοσύνη (!) στους εκπροσώπους της τρόικας για όσα λένε και κάνουν εναντίον διαφόρων επαγγελματικών ομάδων στη χώρα μας. «Μυστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι προς το ΔΝΤ για τις ιδιωτικοποιήσεις του ακριβώς τόσο ευγνώμων όσο και για τις επιθέσεις του εναντίον των προνομίων των γιατρών και των φαρμακοποιών» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

«Οι ελεγκτές (σ.σ. έτσι αποκαλεί τους εκπροσώπους της τρόικας) επέκριναν την ελλείπουσα μεταρρυθμιστική ετοιμότητα τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού» γράφει η εφημερίδα με ύφος αποκαλυπτικό της νοοτροπίας των Γερμανών απέναντι στη χώρα μας. «Φαρμακοποιοί, οδηγοί λεωφορείων και γιατροί διαμαρτύρονταν επί εβδομάδες με απεργίες και διαδηλώσεις εναντίον των αλλαγών στις συνθήκες εργασίας τους. Το ΔΝΤ τώρα τους κατηγόρησε δημοσίως ότι με την επιμονή τους σε προνόμια εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και φορτώνουν ένα μεγάλο βάρος στην κοινωνία συνολικά» προσθέτει με ικανοποίηση. Αυτό είναι το κλίμα το οποίο καλλιεργείται στην κοινή γνώμη της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Ενα κλίμα περιφρόνησης, απαξίωσης, υποτίμησης που διαρκώς βαθαίνει. Μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι κατά καιρούς ισχυρισμοί του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι δήθεν «αποκαταστάθηκε το διεθνές κύρος της χώρας». Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Το Μνημόνιο έχει καταρρακώσει την Ελλάδα στα μάτια όλου του πλανήτη και αυτό σταδιακά θα έχει επιπτώσεις και στα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν σχετίζονται άμεσα με την οικονομία. Κανένα κράτος που βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας δεν εμπνέει σεβασμό στη διεθνή σκηνή, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η υπεράσπιση των δικαίων και των συμφερόντων του.  

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Απαιτεί παντού μείωση μισθών
Την απόγνωση της ισπανικής κυβέρνησης του σοσιαλιστή Θαπατέρο αντανακλούν οι τίτλοι της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» σε σχετική ανάλυσή της. «Η γερμανική απαίτηση να υποτιμηθούν οι μισθοί εκθέτει σε κίνδυνο την ισπανική κυβέρνηση» γράφει. «Για να το πούμε ωμά, πρέπει να υπάρξει απώλεια αγοραστικής δύναμης» τονίζεται σε έναν υπότιτλο. «Η αύξηση του μισθολογικού κόστους δεν είναι η μοναδική, ούτε καν η κύρια αιτία της απώλειας ανταγωνιστικότητας» τονίζει ο ακαδημαϊκός Χαβιέρ Ακτρές. «Είναι όμως το μόνο κόστος που μπορεί να κοπεί με άμεσα αποτελέσματα» προσθέτει. Παντού τα ίδια, λοιπόν, επιβάλλει η Γερμανία. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά αυτών τους μισθούς κόβουν γιατί είναι εύκολο!



http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου