Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ο κύριος "400.000" ευρώ μας ζητάει να πεινάσουμε


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος- με αποδοχές που ξεπερνούν τις 24.000 ευρώ μηνιαίως- ζήτησε από την κοινωνία να υποστηρίξει θερμά τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ώστε αυτές να προχωρήσουν αποτελεσματικά.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η ΤτΕ με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες όχι μόνο να δεχθούν τα νέα μέτρα αλλά και να τα στηρίξουν προκειμένου να γίνουν χωρίς αντιδράσεις οι διορθωτικές αλλαγές.
"Η πρόσφατη κρίση απέδειξε ότι η οικονομική σύγκλιση στην Ευρώπη δεν αποτελεί αναπόδραστη και αυτόματη διαδικασία", υπογράμμισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ν.Α Ευρώπη υπογράμμισε ότι επειδή η περιοχή διανύει μία περίοδο πτώσης εισοδημάτων και αύξησης της ανεργίας, οι αλλαγές που προωθούνται θα πρέπει να εκλαμβάνονται από το κοινό ως δίκαιες και αποτελεσματικές. Με τον τρόπο αυτό θα εμπεδωθεί το συναίσθημα ότι "οι βραχυπρόθεσμες θυσίες πιάνουν τόπο."
Ο κ. Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης εκτιμώντας ότι οι οικονομίες των χωρών έχουν σταθεροποιηθεί ενώ ήδη διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε αρκετές χώρες. Όπως παρατήρησε οι χώρες αυτές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη διεθνή κρίση. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε απότομα ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε και η ανεργία.
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων είναι πολύ πιθανόν να περιοριστεί σε πολλές απ΄αυτές τις χώρες, καθώς οι επενδυτές επιδεικνύουν μία αυξημένη επιφυλακτικότητα.
Η εξέλιξη αυτή όπως είπε είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με τα προ της κρίσεως επίπεδα. Συνακόλουθα όπως είπε προκύπτει η ανάγκη για την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου