Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Διχάζει ο καταυλισμός μεταναστών στη Νομική


Όλοι εναντίον όλων για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει εκ νέου με αφορμή την  κατάληψη της Νομικής Σχολής από περίπου 300 μετανάστες, που ζητούν τη νομιμοποίησή τους. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολιτικές νεολαίες αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση με τις πρυτανικές αρχές να βρίσκονται στο μέσο της αντιπαράθεσης. 
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, είπε ότι, «είναι εξοργιστικό οι πολιτικές δυνάμεις να εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες. 
Η κ. Διαμαντοπούλου κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να πάρουν την πρωτοβουλία και να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία.
Απαντώντας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης,  επέρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι δεν φρόντισε να αποτρέψει το αδιέξοδο. Διαβεβαιώνει επίσης,ότι προσπαθεί να βρει λύση από την οποίατο Πανεπιστήμιο θα βγει αλώβητο ".

σ
Οι μετανάστες, σύμφωνα με την διοίκηση της σχολής, μπήκαν μέσα στο κτίριο από την είσοδο που βρίσκεται στην οδό Σίνα, χωρίς άδεια, με τη βοήθεια ομάδας φοιτητών αλλά και της Ομάδας για την Προστασία των Μεταναστών.
Στη συνέχεια στην προσπάθεια τους να μπουν στο παλαιό κτίριο της Νομικής, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σόλωνος, παραβίασαν μια πόρτα.
Το πρωί της Κυριακής δεκάδες μετανάστες αφίχθησαν στο λιμάνι του Πειραιά από την Κρήτη όπου απέπλευσαν, με σκοπό να ενωθούν με τους υπόλοιπους απεργούς. Το πλήθος έτυχε υποδοχής από πλήθος ανθρώπων-μέλή ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.α.
Μετανάστες και έλληνες, φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες, την ενότητα Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στις απελάσεις, το ρατσισμό και την εκμετάλλευση.
Η μετακίνηση τους από Κρήτη στην Αθήνα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα καθώς βρίσκονται σε ένα ημινόμιμο καθεστώς, αφού κάποιοι από τους μετανάστες κατέχουν ροζ κάρτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα από τις πρυτανικές αρχές για τη συνδρομή της αστυνομίας για την προστασία της Νομικής από την κατάληψη των μεταναστών.
Για πρωτοφανή αδράνεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη , που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει το νόμο και την τάξη, κάνει λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Θανάσης Νάκος.
«Η πρωτοφανής αδράνεια και η παροιμιώδης σιωπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της κατάληψης από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες του κτιρίου της Νομικής Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας, δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο και την τάξη και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών
Έντονη αντίδραση ΠΑΣΠ-ΔΑΠ για τους μετανάστες
Κοινή καταδίκη, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ- ΝΔΦΚ για την κατάληψη που πραγματοποιούν από εχθές μετανάστες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ με ανακοίνωση που εξέδωσε κατηγορεί τη νεολαία του Συνασπισμού ότι οργάνωσαν την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική αλλά και για αδιαφορία "για την απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής, που απέρριψε το εν λόγω αίτημα από την περασμένη εβδομάδα".
Ταυτόχρονα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ,καταγγέλλει μέλη του ΣΥΝ και της φοιτητικής του παράταξης «Αριστερή Ενότητα» για συνέργεια και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση γνώριζε το θέμα από τις προηγούμενες ημέρες αλλά αδιαφόρησε. ''Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να στηρίζεται στην ανοχή''.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Νάκος, με δήλωσή του κάνει λόγο για μια Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει!» και ζητά από την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, «να σοβαρευτούν και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, που απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΑΠ της Νομικής Σχολής Αθηνών, επισημαίνοντας πως αν και αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο δράμα των μεταναστών, δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία προσπάθεια μετατροπής του ιστορικού κτηρίου σε κέντρο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ελπίδας, ούτε θα επιτρέψει σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων φοιτητών της Νομικής Σχολής.
Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι άντρο ανομίας» καταλήγει η ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.
«Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι. Τι άλλο άραγε θα δούμε... Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κώστας Αϊβαλιώτης.
Ο ΣΥΝ από την πλευρά του, αναφέρει, πως η απεργία πείνας των μεταναστών δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία.




http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου