Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Ο μάντης Κάλχας και ο πρόεδρος...


Το παρακάτω δημοσιεύτηκε στο ”Πρώτο ΘΕΜΑ”. Κανείς δεν το αναπαρήγαγε ίσως επειδή τα όσα γράφω φαντάζουν απίθανα. Παρακολουθήστε όμως τα όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες και θα δείτε πόσο δίκιο έχω!

Κύριε Πρόεδρε!

Επειδή σύμφωνα με τον κ. Αντιπρόεδρο είμαι ως πολίτης πιο διεφθαρμένος από τους πολιτικούς (που κάθονται στο γραφείο και πάω και τους διαφθείρω) σκέφτηκα ότι, ο μόνος τρόπος να εξιλεωθώ είναι να προτείνω ένα σενάριο που θα απαλλάξει τη χώρα απ’ το χρέος και θα την βγάλει το ταχύτερο στις «αγορές». Παρακαλώ να το εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή μόλις επιστρέψετε από το ταξίδι σας στην Μπουργκίνα Φάσο, πριν την μιλήσετε στη Βουλή των Νήσων Γκαλάπαγκος και μετά τη συνάντησή σας με τον καρντάση τον Ταγίπ στο Ερζερούμ. Όπως εγώ το σενάριο είναι διεφθαρμένο αλλά, περιέχει στοιχεία σοσιαλιστικού σουρεαλισμού με πινελιές ραφηνάτου φιλελευθερισμού.

Προτείνω τον Μάρτιο του 2011, μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι χώρες του Εurogroup να αγοράσουν το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού ελληνικού χρέους ύψους 450 δις και να το μεταβιβάσουν πίσω στην ΕΚΤ. Η Τράπεζα θα το διαγράψει επιστρέφοντας τους ισόποσο φρεσκοτυπωμένο (πληθωριστικό) χρήμα, με σκεπτικό την διατήρηση της ισορροπίας στη κυκλοφορία του ευρώ με το δολάριο και την λίρα Αγγλίας, που κάνουν το ίδιο (τυπώνουν χαρτί).

Με αυτό το τρόπο οι ελληνικές τράπεζες (που έχουν αποπληρωθεί από την ΕΚΤ για το σύνολο των ενυπόθηκων δανείων που είχαν εκχωρήσει), βρίσκονται με ρευστότητα 300 δις! Με τα 100 εξαγοράζουν το σύνολο των μεταχρονολογημένων επιταγών, και των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τα οποία επίσης διαγράφουν. Με την διεφθαρμένη μου πρόταση στην Ελλάδα κανείς δεν χρωστάει τίποτα σε κανένα.

Από τα υπόλοιπα 200 δις, τα 100 θα χρησιμοποιηθούν σαν κεφάλαιο Core Tier-1(*) ενώ τα υπόλοιπα θα μοιρασθούν (εδώ φαίνεται πως, οι γνώσεις μου ξεπερνούν ακόμα και εκείνες ενός απόφοιτου του LSE), σαν προ-κατατεθειμένο όριο στις πιστωτικές κάρτες των ιδιωτών με λογική ανακατανομής υπέρ των φτωχότερων. Οι άνεργοι θα έχουν το υψηλότερο όριο (70.000€), ακολουθούν οι bluecolar workers (50.000€), τέλος οι υπόλοιποι με 30.000€. Προτείνω το επιτόκιο να ορισθεί στο 2% για 10χρόνια. Ακόμα προτείνω όλα τα νέα καταναλωτικά δάνεια να γίνονται, με νομοθετική ρύθμιση, υποχρεωτικά 10ετή με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με αυτό τον τρόπο οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν πρόσθετη δυνατότητα χορήγησης 1 τρις σε ιδιώτες αλλά, και επιχειρήσεις που δεν χρωστάνε σε κανένα και αξιολογούνται με ΑΑΑ.
Με την διεφθαρμένη μου πρόταση μέσα σε 12 μήνες η καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα διπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται σε 18!

Όμως δεν σταματάω εδώ. Με δεδομένη την δική σας πρόταση για κάποιας μορφής “ρύθμιση” στα δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2014, προτείνω το Ελληνικό Δημόσιο να συνάψει σύμβασεις με Αλβανία, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, FYROM, Βουλγαρία και προσύμφωνο με το υπό εκκόλαψη προτεκτοράτο της ανατολικοδυτικής Θράκης. Με βάση αυτές τις συμβάσεις Η Ελλάδα θα αναλάβει μέρος του έργου των δημόσιων υπηρεσιών των χωρών που ανάφερα όπως εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων, επεξεργασία διοικητικών αποφάσεων, διενέργεια διαγωνισμών προμηθειών και δημοσίων έργων κλπ! Σαν αμοιβή προτείνω το 5% του προϋπολογισμού τους. Με την πρότασή μου η Ελλάδα αλλάζει και δεν βουλιάζει, αποκτάει δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα 2% και δεν χρειάζεται να βγει στις “αγορές”.

Τι ξέχασα; Μα την Γερμανία η οποία, αναζητώντας τρόπο να πάρει το “κατι τίς” της από την έκρηξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα (και την συνεπακόλουθη αύξηση πωλήσεων «μερσεντέ» 200SLK και Πόρσε «καγιέ» τούρμπο), ανακαλύπτει τον στόλο των 5 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν εδώ και προτείνει διμερή συμφωνία βάσει της οποίας:
α. για τα επόμενα 3 χρόνια το Υπουργείο Πρόνοιας της Γερμανίας, προαγοράζει το σύνολο των διανυκτερεύσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο και τις μοιράζει, με την μορφή επιδότησης διακοπών, στους ασφαλισμένους του υπό τον όρο πως…
β. η Ελλάδα θα μηδενίσει για 3 χρόνια τις διαφορές στα τέλη ταξινόμησης των «γιωταχί» (μικρά-μεγάλα ίδιο), θα αφαιρέσει το “γιωταχί” από τα τεκμήρια
γ. θα επιτρέψει την άμεση μετεγκατάσταση δύο εργοστασίων της Οpel (από Αγγλία και Βέλγιο) και δύο της VAG (VW-Audi), από Πολωνία και Τουρκία σε ελληνικό έδαφος, με το 25% του προσωπικού να συνίσταται από εξειδικευμένους Γερμανούς και
δ. η Ελλάδα θα απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων που δεν καλύπτουν το πρότυπο Euro5 μετά την 31Δεκεμβρίου 2012.
Αν ο ΥΠ.ΟΙΚ και κυβέρνηση σας αποδεχτεί την πρόταση μου, το ισοζύγιο πληρωμών με ή χωρίς τους άδηλους πόρους γίνεται, αρχικά πλεονασματικό, η ανεργία περιορίζεται στο 7% μέσα σε 12 μήνες και εγώ κ. Πρόεδρε κερδίζω μία θέση συμβούλου στο Τμήμα Καλών Πρακτικών (Good Practices Dpt) με συμβολική αμοιβή 12.000€/μήνα συν έξοδα κίνησης και bonus έγκαιρης προσέλευσης.
Σε χρόνο dt Ιταλία και Γαλλία θα ζητήσουν (για λόγους Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης) από την χώρα μας να επιτρέψει το ίδιο σε Ιταλούς και Γάλλους κατασκευαστές, εφαρμόζοντας συνοπτικές διαδικασίες στην μετεγκατάσταση τεσσάρων εργοστασίων από τρίτες χώρες. Όπως έλεγε ο αείμνηστος Μέντης Μποσταντζόγλου στην αρχή η κυβέρνησή σας κουνιθόμεν-λιγισθόμεν-δίσκολα παρδωθωμαιν» αλλά στο τέλος το αποδέχεται καταφέρνοντας να πείσει τα βαλκανικά προτεκτοράτα που της έχουν αναθέσει δημοσιονομική δουλειά να βάλουν, για τρία χρόνια, ποσόστωση (quota) στα καινούργια αυτοκίνητα, έναντι μείωσης της αμοιβής της από 5% σε -2% (δηλαδή να τις πληρώνει). Τα (αμερικανικά) προτεκτοράτα τo δέχονται, η Ελλάδα αποκτά ασφαλές δημοσιονομικό πλεόνασμα +3% (από τον ΦΠΑ) και ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των εξασφαλισμένων εξαγωγών της μεταχειρισμένων οχημάτων στις βαλκανικές αγορές. Η ανεργία περιορίζεται στην δομική 4%, τα ξενοδοχεία δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο, και η Ελλάδα αποκτά ετήσια δυνατότητα συναρμολόγησης 800.000 οχημάτων σε 12 μήνες, ασφαλή εξαγωγική ζήτηση για τα μεταχειρισμένα της και θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Κ. Πρόεδρε,

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από οικονομικοτεχνική άποψη το σχέδιο μου είναι απολύτως ρεαλιστικό γιατί, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πραγματοποιούν συμφωνίες Win-Win σε βάρος χωρών εκτός του Eurogroup. Με τον προσεκτικά μελετημένο τρόπο δεν παρακάμπτεται το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εκτός από την θεμελιακή κίνηση που θέλει την EKT να διαγράφει χρέος με ταυτόχρονη εκτύπωση χρήματος, κάτι που όμως έχει γίνει ήδη άτυπα 3 φορές.
Τελειώνοντας επισημαίνω ότι, μια τέτοια εξέλιξη είναι έξω από τις πολιτικές επιλογές της Ε.Ε συνεπώς η στατιστική πιθανότητα εμφάνισής της είναι σχεδόν μηδενική και αυτό ακριβώς καθιστά το σενάριο απολύτως οριακό. Αυτό όμως το καθιστά κατάλληλο για την επόμενη ομιλία σας στην Βουλή του 12ου πλανήτη Nibiru ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Πράβντα» βρίσκεται σε κίνηση πίσω απ’ τον Πλούτωνα και σύμφωνα με ο Ημερολόγιο των Μάγια πρόκειται να περάσει “σουβλάκι” την τροχιά του πλανήτη μας γύρω απ’ τοο Ήλιο με αποτέλεσμα να αντιστραφούν οι πόλοι και…
Περισσότερες (αληθινές) πληροφορίες α. όταν πάρω τη θέση του συμβούλου Σας β. όταν ακούσω τον κ. Κώνστα γ. όταν δω ποιοι θα “βγουν” για δανεικά δ. όταν αρχίσουν να τυπώνονται πεσέτες, εσκούντο, δραχμές και λιρέτες ε. όταν ο ήλιος βγει απ’ τη Δύση

Με τιμή
Κώστας Δ. Καββαθάς
Δημοσιογράφος Πρόεδρος του ΚΕΠ
(Κόμμα Ενισχυμένης (Augmented) Πραγματικότητας)

(*) Παραθέτω το σχετικό λήμμα από την Wikipedia σε περίπτωση που το ξεχάσασετε: Tier 1 capital is the core measure of a bank’s financial strength from a regulator’s point of view. It is composed of core capital,[1] which consists primarily ofcommon stock and disclosed reserves (or retained earnings),[2] but may also include non-redeemable non-cumulative preferred stock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου