Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Στα «καλά έγγραφα» του WikiLeaks ελπίζουν στην Ελλάδα!

Σοφία Βούλτεψη


Το ελληνικό πολιτικό σύστημα σφυρίζει διάφορα, αλλά κατά βάθος περιμένει τις «ελληνικές αποκαλύψεις» του WikiLeaks με ανάμικτα συναισθήματα φόβου και ελπίδας. 

Είναι δε τόσο μεγάλο το αδιέξοδο, που, σύμφωνα με πληροφορίες είναι περισσότερες οι… ελπίδες και λιγότεροι οι φόβοι. 

Κυρίως επειδή φημολογείται ότι όσον αφορά στις δυσάρεστες πλευρές των αποκαλύψεων δεν πρόκειται να περιλαμβάνεται κάτι το καινούργιο . 

Στα τηλεγραφήματα, δηλαδή, που αφορούν στην Ελλάδα, φαίνεται ότι δίνεται έμφαση στα θέματα της διαφθοράς, πελατειακών συμπεριφορών  και της αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας του πολιτικού προσωπικού. 

Φαίνεται ότι επί του προκειμένου υπάρχουν μερικές πολύ γλαφυρές διηγήσεις, που αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει κυβερνηθεί από πολιτικούς άσχετους με το αντικείμενό τους – καθώς οι διπλωμάτες και οι ξένοι αξιωματούχοι πάντοτε αναζητούσαν τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα, μια χώρα με δυνατότητες, βρίσκεται συνεχώς στον πάτο. 

Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και στα αρχεία του Foreign Office κάθε φορά που «απελευθερώνονται» με την πάροδο της τριακονταετίας. 

Αλλά αυτά είναι θέματα γνωστά, στα οποία η ελληνική κοινή γνώμη έχει εθιστεί. Έτσι, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αναφορές σχετικά με τη διεθνή θέση της Ελλάδας και τις σχέσεις της με εχθρούς και φίλους. 

Έτσι, όλοι αυτήν την στιγμή ελπίζουν στην  αποκάλυψη εγγράφων που θα τεκμηριώνουν την πατριωτική στάση τους σε μείζονα θέματα. Ελπίζουν επίσης σε σειρά αρνητικών αναφορών εκ μέρους Αμερικανών αξιωματούχων, ποντάροντας στα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά των Ελλήνων. 

Πρόκειται για την παλιά καλή συνταγή: Όποιος μπαίνει στο στόχαστρο των Αμερικανών είναι καλός κυβερνήτης για την Ελλάδα. Και αυτή φαίνεται ότι αποτελεί την τελευταία ελπίδα για εσωτερική κατανάλωση. 

Μια πρόβλεψη: Εν όψει των αποκαλύψεων, που προς το παρόν δεν γίνονται διότι είναι σαφές πως οι διαρροές είναι κατευθυνόμενες και από πλευράς περιεχομένου και από πλευράς ροής, σύντομα θα δούμε πολιτικούς και κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιος έλαβε τα περισσότερα αναθέματα από τις ΗΠΑ! 

Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξει την ζοφερή πραγματικότητα στη χώρα και την προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, που τώρα παρουσιάζεται επικοινωνιακά ως «ευλογία». 

Προς το παρόν, ούτε αυτό έχει αποφασισθεί, αν και ο πρωθυπουργός, που αυτήν την εβδομάδα κινήθηκε μεταξύ Λιβύης και Καζακστάν, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η εξέλιξη είναι θετική και προς όφελος της Ελλάδας, αφού αίρει την υποχρέωση της ταχείας αποπληρωμής του δανείου. Αποκαλεί δεν την επιμήκυνση «μετεξέλιξη της κατάστασης», που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τοποθετεί στο 2024. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρούντερλε έσπευσε χθες να δηλώσει ότι δεν υπάρχει απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά μόνο αίτημα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο. Πρόσθεσε μάλιστα, στο γνωστό γερμανικό μοτίβο, ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν είναι έτοιμοι «να δεχτούν τα πάντα όσον αφορά στην παροχή βοήθειας στις χώρες με προβλήματα χρέους». 

Σήμερα λήγουν και οι εργασίες της Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, όπου παρευρίσκεται και ο πρωθυπουργός και από όπου ήλθε προς στιγμήν η εικόνα του κ. Παπανδρέου καθήμενου πίσω από την ταμπέλα «Τρόικα – Ελλάς».  Προφανώς επρόκειτο για την τρόικα του ΟΑΣΕ, στην οποία μετέχει η Ελλάδα, καθώς προήδρευε στην προηγούμενη σύνοδο του Οργανισμού, αλλά η εικόνα προκάλεσε ρίγη εντός συνόρων. 

Στον ΟΑΣΕ, όπου Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι ο βουλευτής Πέτρος Ευθυμίου, η  Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχοντας ως στόχο το μετασχηματισμό της περιοχής του ΟΑΣΕ σε μία "Κοινότητα Ασφάλειας", όπου θα οικοδομηθεί η ασφάλεια μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών από κοινού, και όπου η απειλή και η χρήση βίας θα παύσει να υφίσταται ως επιλογή στις μεταξύ τους σχέσεις. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε επαφές με τον Πρόεδρο της ΕΕ, τους υπουργούς των Εξωτερικών ΗΠΑ και Αυστραλίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Νικ Κλεγκ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Αυστριακό Πρόεδρο Χάιντς Φίσερ. 

Η Χίλαρι Κλίντον, μάλιστα δεν παρέλειψε να του πει πως «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά»! Αλλά αυτό είναι κάτι που το ξέρει η… ψυχούλα μας!


http://www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου