Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Αναταράξεις και δυσφορία προκαλεί η ομιλία που έκανε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών σε παρασκηνιακό επίπεδο-που είναι θέμα χρόνου να την επικρίνει δημόσια- αποδοκίμασε την κα Μπακογιάννη που όντας προσκεκλημένη και βασική ομιλήτρια στην 100η συνάντηση της Υψηλής Πύλης (Bab-i Ali) μίλησε με χαμηλούς τόνους για ιστορικά θέματα μείζονος σημασίας που ταλανίζουν τους 2 λαούς.

Με άκρως φιλοτουρκική διάθεση, η κα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «ένοπλες συγκρούσεις» την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, αλλά και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Είπε χαρακτηριστικά: «Τα πρώτα χίλια χρόνια της συνύπαρξης μας, πολιτικά, μπορούν να θεωρηθούν ως “η χιλιετία των συγκρούσεων”. Αυτό, βέβαια, εξηγείται δεδομένων των πολλών ενόπλων συγκρούσεων που συνέβησαν ιδιαίτερα μεταξύ του 1071 και του 1453, και το 1821».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στον ίδιο «φιλικό» τόνο παρέβλεψε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο λέγοντας: «είμαστε μέλη της ίδιας Συμμαχίας, και έχουμε συμβάλλει από κοινού για μισό αιώνα, στην ελευθερία και την ασφάλεια του Δυτικού κόσμου».

Αυτή η άποψή της πυροδότησε ένταση, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που σημειώνουν ότι η κυρία Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να γίνει αρεστή στο ακροατήριό της, «διαστρέβλωσε την ιστορία».

Στη συνέχεια, η κυρία Μπακογιάννη, χωρίς καμία ιδιαίτερη αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή και στα δραματικά γεγονότα του 1922, αναφέρει ότι: «οι σημερινοί Έλληνες, έχουν τόσο βαθιά και διακαή επιθυμία για ειρήνη και εποικοδομητική συνύπαρξη με τους γείτονές τους-ιδιαίτερα την Τουρκία. Κατ' αρχάς γιατί η Ελλάδα από το 1922 δεν έχει επιδείξει καμία εδαφική φιλοδοξία». Υπονόησε σαφώς έτσι ότι το 1922 αποτέλεσε μια «εδαφική φιλοδοξία», αποφεύγοντας να αναφερθεί στη σφαγή της Σμύρνης και τον εκτοπισμό χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους.

Στις αναφορές της στο Κυπριακό, η κυρία Μπακογιάννη δεν μίλησε για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, απλά ανέφερε ότι πρέπει να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και τόνισε την ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων. Βέβαια, υποστήριξε ότι «η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από την Τουρκία και η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στο νησί».
Newpost
''The New Daily Mail''
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου