Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μεσαίωνας είναι εδώ!

Λίγες μόνο ώρες από τη δημοσιοποίηση των επαχθέστατων όρων που επιβάλλει κατ' εντολή της τρόικας η κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου ήρθε να επιβεβαιώσει την ουσία της νομοθετικής ρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις...

Αυτό που κάνουμε, είπε, είναι να εναρμονίσουμε μια πραγματικότητα με τις εργασιακές υποχρεώσεις μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να παραδεχθεί, από τη θέση του πρωθυπουργού, αυτό που, πολύ απλά, υπογράμμισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Θέλουν νόμο βάρβαρο για να φαίνονται νόμιμοι». Διότι επί της ουσίας, αυτό επιδίωξαν και αυτό πέτυχαν οι εργοδότες με τις πλάτες της τρόικας.

Και βέβαια μοιάζει με ψύλλους στ' άχυρα η ρύθμιση για την ειδική συμφωνία των εταίρων, όταν είναι γνωστό ότι εργαζόμενοι και συνδικαλιστικοί φορείς, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πλέον, μπρος στο φάσμα της ανεργίας, αποδυναμωμένοι, θα σύρονται σε υποταγή υπό τα εκβιαστικά διλήμματα των εργοδοτών.

Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ. Δείχνει τα δόντια του, κι ας τον ξορκίζει ο πρωθυπουργός. Θα επιβεβαιωθεί δε, με την κατεπείγουσα διαδικασία θεσμοθέτησής του, την Τρίτη.

Το δυστύχημα είναι ότι το ισχύον σήμερα καθεστώς ασυδοσίας, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, επιβραβεύεται και από το ΚΚΕ. Διότι, είχε δίκιο ο Γ. Παπανδρέου όταν «κάρφωνε» την Αλέκα Παπαρήγα λέγοντάς της «κι εσείς κάνατε μειώσεις μισθών και απολύσεις». Κι ας φρόντισε η γ.γ. του ΚΚΕ να αποφύγει την παραπέρα συζήτηση επ' αυτού, χαρακτηρίζοντας «μικροπρέπεια» την επισήμανση.

Η χθεσινή «ώρα του πρωθυπουργού» ήταν ίσως η δυσκολότερη για τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετώπισε και τα ορμητικά πυρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εν ολίγοις, η χθεσινή «ώρα του πρωθυπουργού» προϊδέασε για τους τόνους που θα επικρατήσουν από τη Δευτέρα στη Βουλή και ώς την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου