Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τζούλιαν Ασάνζ: "Αμερικανοί στρατιωτικοί απειλούν τη ζωή μου"

"Η Σκότλαντ Γιαρντ μου είπε ότι μπορεί να με δολοφονήσουν"

Απειλές κατά της ζωής του από στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει ότι δέχεται ο Τζούλιαν Ασάνζ.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, η Σκότλαντ Γιαρντ φοβήθηκε ότι θα γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που έβγαινε από το δικαστήριο, και του ζήτησε να επισπεύσει τις δηλώσεις του...

Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής του Wikileaks υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να του απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία, μετά από μυστική και «παράνομη» έρευνα που διεξήγαγε.

«Μας απειλούν»

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα ο ίδιος, ο γιος του και ο δικηγόρος του «βομβαρδίζονται» από απειλές, οι οποίες πιθανότατα προέρχονται από αμερικανούς στρατιωτικούς.

«Δέχομαι απειλές κατά της ζωής μου όλη την ώρα. Το ίδιο και ο δικηγόρος μου και ο γιος μου. Οι περισσότερες από αυτές φαίνεται ότι προέρχονται από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ο 20χρονος γιος του, Ντάνιελ Ασάνζ, εργάζεται σε εταιρεία λογισμικού και εικάζεται ότι κρύβεται στην Αυστραλία.

Ανησυχούσαν για απόπειρα δολοφονίας

Ο 39χρονος ιδρυτής του Wikileaks δήλωσε, ακόμη, ότι η βρετανική αστυνομία θεώρησε ότι θα γινόταν στόχος δολοφονικής επίθεσης την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που έβγαινε από το δικαστήριο, και του έδωσε εντολή να συντομεύσει τις δηλώσεις που έκανε προς τους συγκεντρωμένους πολίτες και εκπροσώπους του Τύπου.

Όπως είπε, η Σκότλαντ Γιαρντ ανησυχούσε ότι θα γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, γι’ αυτό μίλησε μόνο ελάχιστα λεπτά. «Θα μπορούσα να είχα μείνει εκεί για μια ώρα και να μιλούσα, αλλά η αστυνομία ανησυχούσε ότι θα με δολοφονήσουν - ή κάτι τέτοιο».

«Μεθοδεύουν την έκδοσή μου στις ΗΠΑ»

Ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι ο Ασάνζ είναι ένας επικίνδυνος «hi-tech τρομοκράτης».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίζεται βέβαιος ότι μεθοδεύεται η έκδοσή του στην Αμερική, με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ορισμένες υπηρεσίες «ασχολούνται με μια μυστική αλλά -ως φαίνεται- και παράνομη έρευνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να του απαγγείλουν την κατηγορία του κατασκόπου.

«Άκουσα από έναν από τους αμερικανούς δικηγόρους μου ότι ενδέχεται να υπάρχει κατηγορητήριο στις Η.Π.Α. για κατασκοπία, μετά τη διενέργεια μιας μυστικής δικαστικής έρευνας. Προφανώς αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Μία από τις ανησυχίες που έχουμε από τότε που βρίσκομαι στη Βρετανία είναι το αν η διαδικασία έκδοσης στη Σουηδία αποτελεί στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να καταστεί ευκολότερη η έκδοσή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «μια εν εξελίξει έρευνα για το θέμα Wikileaks», χωρίς να αποκαλύψει τίποτε περισσότερο.

«Μας στηρίζουν οι πάντες»

Ο Ασάνζ μίλησε στον δημοσιογράφο της «El Pais» από το πολυτελές σαλέ στο Νόρφολκ όπου διαμένει, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα εκδοθεί ή όχι στη Σουηδία.

«Νιώθω πολύ αποφασισμένος. Έχουμε λάβει υποστήριξη σε παγκόσμια κλίμακα, ιδίως από τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, και φαίνεται ότι μας υποστηρίζουν οι πάντες».

Στο πλευρό του οι φρουροί των φυλακών

Όπως είπε, οι περισσότεροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών ήταν στο πλευρό του. Ένας από αυτούς -σύμφωνα με τον Ασάνζ- του έδωσε μια κάρτα που έγραφε: «Έχω μόνο δυο ήρωες σε αυτό τον κόσμο. Τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και εσένα».

«Άκουγα κραυγές όλη νύχτα»

Ο 39χρονος Αυστραλός δήλωσε ότι στη φυλακή κρατούνταν μαζί με «άτομα που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα ή που είχαν σκοτώσει παιδιά. Υπήρχαν τρελοί παιδεραστές που ούρλιαζαν όλη τη νύχτα για τα εγκλήματά τους. Ακούς αυτές τις κραυγές όλη τη νύχτα».

«Δεν είμαι βιαστής»

Ο ιδρυτής του Wikileaks απέκρουσε για μια ακόμη φορά τους ισχυρισμούς των δύο γυναικών που τον κατηγορούν για βιασμό. «Ακόμα και σε αυτά που ισχυρίζονται δεν υπάρχει κάτι που ένας λογικός άνθρωπος θα έλεγε ότι συνιστά βιασμό. Δεν ήθελα να δω τη λέξη ''βιασμός'' δίπλα στο όνομά μου. Δεν είχα ποτέ σεξουαλική σχέση με κάποιον ο οποίος δεν συναίνεσε».

Το eBay, το φαγητό και το... σπασμένο δόντι

Ο κ. Ασάνζ υποστήριξε ότι του έσπασε ένα δόντι μέσα στη φυλακή, όταν δάγκωσε ένα μεταλλικό αντικείμενο που υπήρχε μέσα στο φαγητό του (ρύζι με φασόλια). «Δεν ξέρω αν είχε τοποθετηθεί σκοπίμως ή αν βρέθηκε εκεί κατά λάθος».

Μετά το συμβάν, ο Ασάνζ τύλιξε το σπασμένο δόντι του σε χαρτί, αλλά αργότερα εξαφανίστηκε από το κελί του όταν εκείνος έλειπε.

«Υποθέτω ότι το πήραν διότι δεν ήθελαν να υπάρχει απόδειξη για το συμβάν», δήλωσε, προσθέτοντας αστειευόμενος: «Σύντομα το δόντι μου θα είναι προς πώληση στο eBay».


http://apolitistosteki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου