Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Καθεστώς εσείς; Καθεστώς κι εμείς

Κατηγορούμε συχνά το ΠαΣοΚ, για την δημιουργία αυτού που ονομάζουμε “καθεστώς ΠαΣοΚ” και “σύστημα ΠαΣοΚ”.

Αυτό που παραγνωρίζουμε όμως είναι ότι και η παράταξη που σήμερα εκπροσωπεί πολιτικά η ΝΔ, πριν την έλευση του ΠαΣοΚ στην εξουσία το 1981, είχε δημιουργήσει το δικό της καθεστώς. Ρωτήστε τους παλιότερους.

Και μάλιστα το “καθεστώς ΠαΣοΚ”, ουσιαστικά πέτυχε ως εγχείρημα διότι λειτούργησε σαν η “απάντηση” στο προηγούμενο καθεστώς. Πινγκ και πονγκ.

Και τις δύο φορές που ξαναήρθε η ΝΔ στην εξουσία αυτή την 30-ετία, δεν έδειξε να έχει αλλάξει νοοτροπία. Αυτό που έδειξε είναι ότι αναγνώρισε την “τεχνολογική υπεροχή” και την “τεχνογνωσία” του ΠαΣοΚ στον τομέα “δημιουργία καθεστώτος”, και προσπάθησε εν πολλοίς να την αντιγράψει κιόλας.

Και τώρα, με το μένος ορισμένων οπαδών και υποστηρικτών πατριωτών μας της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠαΣοΚ, το εν πολλοίς δικαιολογημένο, φαντάζομαι πως με την έλευσή της στην εξουσία θα πάμε για την επόμενη φάση αυτού του ιδιότυπου “καθεστωτικού” πινγκ-πονγκ.

“Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω”, λέει το ευαγγέλιο.

Συμπέρασμα; Δεν είναι απλά ζήτημα ΠαΣοΚικής νοοτροπίας η δημιουργία καθεστώτος, στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα συνδικάτα, με διορισμούς, με “δικά μας παιδιά”, με δικά μας ΜΜΕ, με δικές μας χίλια δυο.

Είναι ζήτημα πολιτικής νοοτροπίας που έχουν ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Ολα λέμε. Ολα.
Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα.
Η καθεστωτική νοοτροπία τους.
Μόλις το κόμμα γίνει κυβέρνηση θεωρεί το κράτος ιδιοκτησία του.

Το φαινόμενο “κομματικό καθεστώς” είναι άλλη μια παρενέργεια της έλλειψης δημοκρατίας.



http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου