Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επέτειος: 102 χρόνια από τη δημιουργία του αλβανικού αλφάβητου

Στο Μοναστήρι (Μπίτολα) της Βαρντάρσκας διοργανώθηκε, σήμερα (χθες), εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 102 ετών από τη δημιουργία του αλβανικού αλφάβητου.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές τόνισαν το σημαντικό ρόλο που έπαιξε τότε το «Κογκρέσο του Μοναστηριού» (στο κείμενο: “Kongresi i Manastirit”) στη δημιουργία του αλφαβηταρίου της αλβανικής γλώσσας και στην ενδυνάμωση της εθνικής ταυτότητας των Αλβανόφωνων.

«Το συνέδριο δεν ήταν μόνο για τους αλβανούς της πόλης του Μοναστηριού, που ήθελαν να καθιερώσουν ένα αλφάβητο, αλλά ήταν μια κοινή ιερή απόφαση για όλους τους Αλβανούς, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονταν» δήλωσε ο Μουτζάφερ Μπισλίμι από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών της Βαρντάρσκας.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, επισκέφθηκαν το διατηρητέο κτίριο του ‘Κογκρέσου του Μοναστηριού’.

Με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου για την αλβανική γλώσσα και τον πολιτισμό, χαιρετισμό απηύθυνε ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Αλβανών.

Συγχαρητήρια για την επέτειο απέστειλε ο πρόεδρος της Βαρντάρσκας, Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι.

Σημειώνεται ότι «Η Ημέρα της Αλφαβήτου» εορτάζεται στις 22 Νοεμβρίου και είναι εθνική αργία για τους Αλβανούς των Σκοπίων.




http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου