Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτο!! Δεν είναι πλέον εχθρικά τα τουρκικά αεροσκάφη, όταν αλωνίζουν πάνω απο το Αιγαίο


Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Ελευθεροτυπία, με έγγραφο του πρώην διοικητή του υποστρατηγείου της Λάρισας (COMBINE AIR OPERATION CENTER7) και νυν Α/ΓΕΑ, προς τον Αμερικανό διοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης, προκύπτει ότι η Ελλάδα αποχαρακτηρίζει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από X-RAY
 
Τι σημαίνει αυτό? Ότι πολύ απλά τα «ελληνικά μαχητικά δεν αναχαιτίζουν τα τουρκικά, όταν αυτά «αλωνίζουν» στον ουρανό του Αιγαίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και δημοσίευμα της εφημερίδας ΖΑΜΑΝ, στις 22 Οκτωβρίου.
 
Το έγγραφο από το υποστρατηγείο της Λάρισας εστάλη το 2009, που σημαίνει ότι εδώ και  ένα χρόνο έχει δρομολογηθεί η ανάκληση των ελληνικών αναχαιτίσεων.
Το ελληνικό έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων:
 
«Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πρόκληση, έχει φτάσει μάλλον σε επικίνδυνο σημείο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται των ελληνικών νήσων, στην οποία η Ελλάδα, αντέδρασε με προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο. Επιπροσθέτως σε μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξετάζουν την πολιτική χαρακτηρισμού ως X-RAY (ύποπτα – εχθρικά)»
 
 
Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι το X-RAY να αντικατασταθεί με άλλο ηπιότερο χαρακτηρισμό που δεν θα επιβάλλει αναχαίτιση. Κάτι τέτοιο προσπάθησε και το 2000 να πετύχει η Τουρκία (να μην χαρακτηρίζονται δηλαδή τα αεροσκάφη της εχθρικά) όμως τότε αυτό (παρά και τις πιέσεις του ΝΑΤΟ) είχε απορριφθεί.
 
Off the record ο προβληματισμός είναι έντονος από ελληνικής πλευράς. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των 2 εντολών του ΝΑΤΟ, με τις οποίες απαγορεύεται σε ελληνικά μαχητικά, να προσεγγίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα 6 ν.μ.
Στελέχη της Π.Α, θεωρούν ότι οι έμπρακτες παραχωρήσεις που μακροπρόθεσμα ενδέχεται και να βλάψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στο Αιγαίο, δεν έχουν ανταπόκριση από ανάλογες κινήσεις των τούρκων που θα έχουν εθνικό όφελος για εμάς.
 
Από το ΓΕΕΘΑ πάντως τονίζουν ότι «Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο ‘’Αποχαρακτηρίζουν από ΄΄εχθρικά΄΄ τα τουρκικά, για λιγότερες αναχαιτίσεις το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει τα εξής:

    Όλα τα ίχνη που εισέρχονται στο FIR ΑΘΗΝΩΝ χωρίς να έχουν καταθέσει το σχέδιο πτήσης που προβλέπεται από τον ICAO, αναχαιτίζονται και αναγνωρίζονται κατά πάγια πρακτική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου