Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Γιώργο, σου είπαν τι σε περιμένει από Σεπτέμβρη;

  • Όταν ο λαός εγείρεται, τότε κάποιοι αρχίζουν να τρέχουν
Aς πασχίζει η Τρόικα να φτιάξει “φιλικό προφίλ”. Παρά την άοκνη προπαγάνδα των μέσων παραπλάνησης, παρά τις εργολαβικές προσπάθειες αποδαιμονοποίησης του ΔΝΤ με ακριβοπληρωμένα PR που προσέλαβε ητρόικα για να της φτιάξουν το προφίλ και παρά τα εκατοντάδες άρθρα πληρωμένων κονδυλοφόρων που έχουν διασπαρεί στρατηγικά σε εφημερίδες, κανάλια αλλά και ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΣΑ [ιστολόγια]απειλώντας, παραπλανώντας, λοιδωρώντας, διαστρεβλώνοντας, παραπληροφορώντας, η Ελληνική κοινωνία συνέρχεται αργά από το πρώτο ξάφνιασμα και οργανώνει τη συντεταγμένη αντίστασή της.
Οι πρώτες προσφυγές φορέων αλλά και ιδιωτών κατά του κατοχικού μνημονίου έχουν ήδη κατατεθεί στα διοικητικά και στα πολιτικά δικαστήρια και μετά από τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να εκδηλωθούν με σαρωτική συχνότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη προσφυγή κατά του μνημονίου την οποία υπέγραψαν οι εξής φορείς:
  • Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών,
  • η ΑΔΕΔΥ,
  • η ΕΣΗΕΑ,
  • το ΤΕΕ
  • η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος,
  • το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς,
  • ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978,
  • η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού,
  • ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και 22 ιδιώτες, μέλη των ανωτέρω φορέων.
  • Καλαμάτα: Ταυτόχρονα διαβάζουμε στο AntinewsΑίτηση ακύρωσης του Μνημονίου που υπέγραψε η χώρα με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας και δημοσίους υπαλλήλους. Οι φορείς και και πολίτες ζητούν όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις να κηρυχθούν ως αντισυνταγματικά αντίθετες στο ευρωπαϊκό δίκαιο, την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και στις διεθνείς συμβάσεις. Η αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε στο ΣτΕ προβάλλει λόγους που σχετίζονται με την πλημμελή, όπως αναφέρεται, διαδικασία ψήφισης του νόμου 3845/2010 που αν και κατ’ ουσία αποτελεί διεθνή συνθήκη κατά παράβαση του άρθρου 28 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 των βουλευτών.
    Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα που θίγουν δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.
    Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία, τη στιγμή μάλιστα που με τη νέα συνθήκη της Λισαβόνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα.
Θεσσαλονίκη: Στο χορό των προσφυγών ετοιμάζονται τώρα να μπουν και ιδιώτες από τη συμπρωτεύουσα, με αιτήσεις, συλλογικές και ατομικές, που θα καταθέσουν τόσο στα διοικητικά όσο και στα πολιτικάδικαστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο φορέα έχουν αναθέσει ήδη σε δικηγορικό γραφείο την προετοιμασία των προσφυγών, με τις οποίες θα ζητούν να ακυρωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία αφαιρούν δικαιώματα και περικόπτουν επιδόματα και βασικούς μισθούς. Πρόκειται για εργαζόμενους σε φορείς όπως η ΔΕΘΗΕLΕΧPΟΕΛΒΟΓιατροί ΕΣΥ κ.α.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αιτήσεις τους ενώπιον των δικαστηρίων θα υποστηρίζουν ότι τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ παραβιάζουν…….
βασικές διατάξεις του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Κοινοτικού Δικαίου.
Μεταξύ άλλων, τα επιχειρήματα των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε υπηρεσίες της συμπρωτεύουσας θα αφορούν στο γεγονός ότι με τη διαδικασία ψήφισης του μνημονίου που ακολουθήθηκεπαραβιάστηκε το Σύνταγμα, καθώς, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διεθνή σύμβασηδεν επικυρώθηκεαπό τη Βουλή των Ελλήνων με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των βουλευτών, δηλαδή από 180εκλεγμένους αντιπροσώπους.
Την ίδια στιγμή, στις αιτήσεις…..
θα υποστηρίζεται ότι παραβιάστηκε και το άρθρο 22 του Συντάγματος που αφορά στην προστασία της εργασίας, καθώς και των αποδοχών και ορίζει ότι «με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία». Επιπλέον, θα υποστηρίξουν οι παραβιάστηκε και ησυνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας διότι η περικοπή περιουσιακών ενοχικών δικαιωμάτων των μισθωτών επιτρέπεται μόνο εάν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι αναλογική. Ένα ακόμα επιχείρημα που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων, είναι αυτό που αφορά στην παραβίαση της ελευθερίας των συμβάσεων, καθώς, όπως θα υποστηρίξουν, τα οικονομικά μέτρα περί περικοπών, της κυβέρνησης, παρεμβαίνουν στις συμβατικές εργοδοτικές υποχρεώσεις παρακάμπτοντας συλλογικές συμβάσεις, προσβάλλοντας εργασιακά κεκτημένα, καθ’ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα χρηστά ήθη, η καλή πίστη, ο κοινωνικός και ο οικονομικός σκοπός του δικαιώματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με το νομικό οπλοστάσιο που θα επικαλούνται οι εργαζόμενοι, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αντίθετα και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Κοινοτικό Δίκαιο σύμφωνα με τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται και να καταργούνται περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα.
Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν στις αιτήσεις τους ότι, σε κάθε περίπτωση, οι περικοπές στις αποδοχές δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου, διότι δεν περιορίζουν χρονικά τη διάρκεια των μέτρων που επιβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου