Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Τζαμί στη Θεσσαλονίκη απαίτησε ο Μπαχτσελί


Επίθεση στο διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας εξαπέλυσε ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Μπαχτσελί ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν «πρώτα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αδελφών μας ομοεθνών μας στη Θράκη», όπως δήλωσε προκλητικά. Παράλληλα, ζήτησε τη λειτουργία τζαμιού στη Θεσσαλονίκη!
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων επισκέφθηκε το Πατριαρχείο στο Φανάρι και αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, την ώρα που υπάρχουν πληγές των ομοεθνών, που ματώνουν. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Οσοι ασχολούνται για να δώσουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ας δώσουν την προσοχή τους στα αδέλφια μας στη Δυτική Θράκη και να ακούσουν τις κραυγές αγωνίας τους».
O Mπαχτσελί όμως δεν έμεινε στις δηλώσεις αυτές, καθώς ζήτησε να ανοίξει τζαμί στη Θεσσαλονίκη ! «Οσοι προσπαθούν και εργάζονται για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δηλάδη το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ας επουλώσουν κάποιες πληγές και ας προσπαθήσουν να επαναλειτουργήσει το τζαμί Ισχάκ Πασά, το οποίο είναι κληρονομιά των προγόνων μας. Είναι ντροπή οι ομοεθνείς μας που ζουν στη Θεσσαλονίκη να προσεύχονται σε χώρους στα υπόγεια». Πάντως, αυτό που δεν ανέφερε ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων» είναι πως επισήμως δεν υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η απαίτησή του αυτή, αν ισχύει η αμοιβαιότητα, σημαίνει πως οποιοσδήποτε παλιός βυζαντινός ναός στην Τουρκία θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει. Θα το ήθελε αυτό;
Ο Μπαχτσελί είχε επισκεφθεί τη Δυτική Θράκη και τη Θεσσαλονίκη πριν από 10 ημέρες.
Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου