Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης τραπεζών ζήτησε η Ισπανία


Μέσα στον Ιούνιο, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία αλλά και ακριβές ποσό που θα δανειστεί,ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Ντε Γκίντος, ότι θα ενεργοποιηθεί το πακέτο στήριξης των τραπεζών της χώρας, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup.

Πάντως  οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εξετάζουν σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών που φτάνει έως και τα 100 δισεκ. ευρώ. Ωστόστο το ΔΝΤ, που παρενέβη στη διάσκεψη μέσω της Κριστίν Λανγκάρντ επιμένει ότι η διάσωση "δεν θα πρέπει να υπερβεί τα 45 δισ. ευρώ".

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί για τη διάσωση των τραπεζών της, και μετά να ζητηθεί από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Ντε Γκίντος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες της συζήτησης  των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να εφαρμόσει περαιτέρω πολιτικές λιτότητας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το Eurogroup ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση «την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα» σε αντάλλαγμα για μια βοήθεια για τις τράπεζές της.

Νωρίτερα κυβερνητική πηγή είπε ότι θα τεθούν όροι στην ισπανική κυβέρνηση, «αλλά αυτοί θα αφορούν μόνον την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup για την «τηλεδιάσκεψη ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση των 17 να την αποδεχτούν», τόνισε μια από τις πηγές. 

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στη θέση της Ισπανίας, η οποία δεν ζητά ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει.

Η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με ισπανικές τράπεζες, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τελικά κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ και εκτιμά τις ανάγκες τους σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ.

Όμως ο έλεγχος, που διενεργήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Roland Berger και την αμερικανική Oliver Wyman ΗΠΑ θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο περισσότερο: θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση.Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εξετάζουν σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών που φτάνει έως και τα 100 δισεκ. ευρώ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου