Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Παιδιά που κατηγορούνται για μαγεία θάβονται ζωντανά στη Νιγηρία!


Μπορεί να έχει γίνει θέμα στα media αρκετές φορές, αλλά όσες φορές και να ακούσει κανείς ότι στη Νιγηρία βασανίζουν ή θάβουν ακόμα και ζωντανά παιδιά (ακόμα και δύο χρονών!) επειδή τα θεωρούν μάγους και μάγισσες και υπεύθυνα για όλες τις κακοτυχίες της οικογένειας, είναι αδύνατο να το χωρέσει το μυαλό του.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail (και μία φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών) εκατοντάδες παιδιά στη Νιγηρία υπόκεινται καθημερινά σε φρικτά βασανιστήρια, επειδή τα κατηγορούν για μαγεία. Εκτός από τις εντελώς ηλίθιες μεσαιωνικές αντιλήψεις που είναι αδιανόητες για ανθρώπους που ζουν στον 21ο αιώνα, χρησιμοποιούν και πρακτικές «τιμωρίας» και «εξιλέωσης» που θυμίζουν Ιερά Εξέταση και το μεσαιωνικό κυνήγι «μαγισσών».
Παιδιά από βρεφική ηλικία που θεωρούνται πρόξενοι «δεινών» καίγονται, δηλητηριάζονται, θάβονται ζωντανά ή αλυσοδένονται για εβδομάδες, ενώ σε κάποια περίπτωση ένα 11χρονο αγόρι πέθανε όταν το έλουσαν με οξύ. Υπάρχει και η μαρτυρία ενός κοριτσιού που πάτησαν το κεφάλι του με τη ρόδα του αυτοκινήτου και έμεινε ανάπηρο για πάντα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας άντρας προσπάθησε να θάψει τα 6χρονα δίδυμα αγόρια του ζωντανά, επειδή τα θεωρούσε υπεύθυνα για το θάνατο της συζύγου του.
Η οργάνωση Stepping Stones Nigeria που έχει έδρα το Λάνκαστερ της Αγγλίας έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 250 καταγγελίες στην περιοχή της Akwa Ibom για περιπτώσεις βίας εναντίον παιδιών που κατηγορούνται για μαγεία.
Παρ’ όλο που η πίστη στα μάγια είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στη Νιγηρία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘90 κατηγορούσαν κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένους. Τώρα κάποιες οικογένειες κατηγορούν τα παιδιά τους για κάθε δυστυχία που τις χτυπάει - από τον θάνατο, μέχρι αρρώστιες και αλκοολισμό.
Υπάρχουν και αναφορές για περιπτώσεις ιερέων που ζητάνε αμοιβή από την οικογένεια για να κάνουν «εξορκισμό» στο παιδί τους. Το κατηγορούμενο παιδί πρέπει να υποστεί όλες τις μακροχρόνιες τελετές που ο κάθε τρελόπαπας θεωρεί ότι θα διώξουν από μέσα του το «κακό» και να υποφέρει αλυσοδέματα για εβδομάδες μέσα σε εκκλησίες, ξύλο και βασανιστήρια, μέχρι να ομολογήσει την ενοχή του. Τα 9 στα 10 παιδιά που κατηγορούνται για μαγεία τα εγκαταλείπουν οι οικογένειές τους και κοιμούνται στο δρόμο.
Η αστυνομία ανακάλυψε ένα 8χρονο παιδί κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, δίπλα στο πτώμα της μητέρας του. Ο θείος του παιδιού το κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε μαγεία για να τη σκοτώσει και επιχείρησε να χώσει το κεφάλι του ξανά μέσα στο σώμα της (!)
Ο Gary Foxtrot, ιδρυτής της οργάνωσης Stepping Stones Nigeria είπε στους «Times» ότι τα παιδιά ήταν από διαλυμένα σπίτια, επιληπτικά ή έβρεχαν το βράδυ το κρεβάτι και υπνοβατούσαν.

Daily Mail 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου