Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τριάντα οκτώ «αρπακτικά κατά του Τύπου» κατονομάζουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα


Παρίσι, Γαλλία

Πολιτικοί ηγέτες, δικτάτορες και πολέμαρχοι, πολλοί από αυτούς στη Μέση Ανατολή, είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα αρπακτικά που επιβουλεύονται την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, τονίζει η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
Η Αραβική Άνοιξη, όπως χαρακτηρίζουν οι RSF τα γεγονότα που σάρωσαν τις αραβικές χώρες, αποκάλυψε τις διώξεις στην ελευθερία του Τύπου και καλύπτεται εκτενώς από την οργάνωση.

Όπως επισημαίνουν οι RSF η ελευθεροτυπία ήταν ένα από τα πρώτα αιτήματα των διαδηλωτών, μία από τις πρώτες παραχωρήσεις των μεταβατικών κυβερνήσεων και ένα από τα πρώτα εύθραυστα επιτεύγματα των επαναστάσεων.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι το κύμα των εξεγέρσεων ανέτρεψε ηγέτες που καταπίεζαν την ελευθεροτυπία και έδειξε σε όλο τον κόσμο ποιοι άλλοι είναι αυτοί που εξακολουθούν να το κάνουν όπως ο επί 32 έτη πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Σαλέχ, και της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ή της Λιβύης και του Μπαχρέιν.

Προσθέτει δε ότι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι σε αυτές τις χώρες διώχτηκαν και εμποδίστηκαν από τις κυβερνήσεις από το να κάνουν τη δουλειά τους.

Τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι και άλλοι τρεις φωτογράφοι σκοτώθηκαν την ώρα της εργασίας τους στη Λιβύη και την Υεμένη από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων, επισημαίνεται.
Αναφορά γίνεται και στους συνήθεις υπόπτους που για χρόνια βρίσκονται στους καταλόγους των καταπιεστικών κυβερνήσεων για την ελευθεροτυπία.

Η Μιανμάρ, το Βιετνάμ εξακολουθούν να φυλακίζουν δημοσιογράφους και πολίτες που δραστηριοποιούνται στο (περιορισμένο) Internet των χωρών· χωρίς μεγάλες αλλαγές η τακτική της Κίνας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, κατά τους RSF.

Ειδική αναφορά γίνεται ακόμη για την Τουρκία όπου πέρα από καταπιεστικούς νόμους (και ειδικά τους αντιτρομοκρατικούς και όσους αφορούν την εθνική ασφάλεια) οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δικαστήρια τα οποία είναι αρνητικά διακείμενα στην αποκαλυπτική και ερευνητική δημοσιογραφία.

Η Ελλάδα είναι στην 35η από τις 178 θέσεις του παγκόσμιου καταλόγου με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «ικανοποιητική».

Τέλος, η Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν και η Βόρειος Κορέα πλαισιώνουν τον κατάλογο σαν τα χειρότερα καθεστώτα από πλευράς ελευθεριών του Τύπου ενώ το Πακιστάν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για την άσκηση του επαγγέλματος καθώς 14 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εκεί πέρυσι.




http://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου