Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-Η καλή θέληση δεν βοήθησε

Του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προβληματικός. Ουδείς θα τον κατηγορήσει βέβαια επειδή επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων και αν είναι δυνατόν το μηδενισμό των προβλημάτων που δημιουργεί η Αγκυρα. Ομως, ο καθένας δικαιούται να τον κρίνει για το γεγονός ότι παρουσιάζει μία ρόδινη κατάσταση η οποία στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προσπαθεί να δείξει. Ειδικά: 
— Η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί στο Αιγαίο και να απαιτεί το μοίρασμά του, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απειλή πολέμου εναντίον της χώρας μας. 

— Στη Θράκη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης το σχέδιο για ένα “κράτος εν κράτει”. Με την πάροδο του χρόνου η Αγκυρα θα ισχυρίζεται στους διεθνείς οργανισμούς ότι ο “τουρκικός” πληθυσμός υπερτερεί του ελληνικού, άρα δικαιούται αυτονομία που η ίδια αρνείται στους Κούρδους, οι οποίοι αποτελούν το 22% του πληθυσμού της Τουρκίας. 

— Στην Κύπρο συνεχίζεται η κατοχή, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974. Η Τουρκία προκαλεί καθημερινά στον κατεχόμενο βορρά όπου έχει καταλύσει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων των Ελληνοκυπρίων. Την ημέρα των Χριστουγέννων απαγόρευσε την τέλεση λειτουργίας. Εάν το είχαν πράξει οι Ελληνοκύπριοι θα τους είχε καταδικάσει το σύμπαν! 

Παντού η Τουρκία μάχεται την Ελλάδα και την Κύπρο και γεγονός είναι ότι η καλή θέληση του Ελληνα πρωθυπουργού δεν βοήθησε στην αλλαγή της τουρκικής στάσης. Ο φανατικός και επικίνδυνος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έκανε καν τη χάρη στον κ. Παπανδρέου για να σταματήσουν -για οικονομικούς και μόνο λόγους- οι προκλήσεις στο Αιγαίο που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στις δύο χώρες. Πριν από μερικές μέρες παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από έξι ελληνικά νησιά, τα οποία σχεδιάζουν να “γκριζοποιήσουν” όπως έπραξαν με επιτυχία στα Ιμια. 

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Ελληνας πρωθυπουργός καθώς κυριαρχείται από εμμονές και από το δέος απέναντι στην Τουρκία, είναι ότι η πολιτική της “απόλυτης ειρήνης” με τη γειτονική χώρα δεν έχει αλλάξει κανένα δεδομένο, όπως δεν είχε αλλάξει τίποτα η “πολιτική της προσέγγισης” που σχεδίασε ως υπουργός Εξωτερικών με τον φίλο του μακαρίτη Ισμαΐλ Τζεμ. Εκείνη η πολιτική οδήγησε στο αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν, το οποίο κακώς υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου διότι γνώριζε πως πρόσφερε τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου στην Τουρκία. 

Από τη σημερινή πολιτική της “απόλυτης ειρήνης” όπως περιγράφεται σε έγγραφα ξένων κυβερνήσεων δεν θα έχει κέρδη η Ελλάδα. Το λιγότερο που αποδέχεται η Τουρκία είναι η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και αυτή η λύση είναι κακή για την Ελλάδα. Θα τοποθετήσει στο τουρκικό καλάθι το μισό πέλαγος. Διέπραξε τραγικό λάθος με την υποστήριξη του φιλοτουρκικού κειμένου του Κόφι Ανάν. Το επαναλαμβάνει τώρα στο Αιγαίο. Είναι μία επικίνδυνη εμμονή που αξίζει ανάλυσης από τους ειδικούς. 

Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε ξανά προχθές την Τουρκία και απευθύνθηκε στους “Ταλιμπάν” του Αχμέτ Νταβούτογλου. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίστηκε με τη γνωστή τουρκική υπεροψία αλλά και τη δημόσια “έκφραση θλίψης και οίκτου” για τα οικονομικά προβλήματά της. Ομως πίσω από την πλάτη του σίγουρα θα τον χλεύαζαν για το κατάντημα της χώρας που κυβερνά, η οποία εν μέσω της κρίσης αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τι να εννοούσε άραγε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία με τη φράση του για τους “ωραίους Ελληνες”. Μελέτησα τη δήλωσή του αλλά δεν μπόρεσα να τον ...πιάσω. “Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία”, είπε, “να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: Δεν θέλουμε την ομοσπονδία. Και να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας. Θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε τη μισή μας πατρίδα”. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι εννοούσε, αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως χρησιμοποίησε τις λέξεις για να ειρωνευθεί και να απαξιώσει αυτούς που αρνούνται να υποστηρίξουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία παραπέμπει σε διχοτόμηση. Λένε επίσης ότι ο κ. Χριστόφιας έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα με δηλώσεις, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα λέγαμε πως υποκρύπτουν έναν “αρρωστημένο ανθελληνισμό”. Το μοναδικό στήριγμα της Κύπρου είναι οι απανταχού ωραίοι Ελληνες. Τελεία και παύλα. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Στην Κύπρο θα βρεθεί το διήμερο 11-13 Ιανουαρίου ο άνθρωπος που “γέννησε” την ιδέα της ΑΟΖ και την οποία υλοποίησαν ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ήταν καλά νομίζω να αφιέρωνε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του ο κ. Χριστόφιας και να ακούσει τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη..


ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου