Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλή εισβολή ... στην Κύπρο είδε ο Χριστόφιας

Έκπληξη προκάλεσε χθες η ατυχής επιλογή του προέδρου της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια να κατηγορήσει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα για εισβολή στην Κύπρο, στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Brookings της Ουάσιγκτον, προκαλώντας σύγχυση στους παρευρισκομένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων, χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες του προβλήματος, ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπρου ότι η Ελλάδα έχει εισβάλει στη χώρα του.

Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος προηγουμένως είχε αναφερθεί στο πραξικόπημα της χούντας κατά του Μακαρίου, ανέφερε ότι «οι δύο αποκαλούμενες μητέρες πατρίδες ουσιαστικά εισέβαλαν και οι δύο».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση της «Κ», ο Κύπριος πρόεδρος εκτίμησε ότι η ενδυνάμωση του Ταγίπ Ερντογάν μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκία ίσως συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, καθώς «θα πρέπει κανείς να είναι τυφλός» για να μη διαπιστώσει ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι Ετσεβίτ· και σημείωσε πως εάν κερδίσει τη μάχη με τον στρατό και τους δικαστικούς στο εσωτερικό, αυτό θα είναι καλό και για την Τουρκία αλλά και για την Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο περιέπλευσε έπειτα από αρκετό καιρό στο Αιγαίο, σε μια τυπικά αβλαβή διέλευση. Πρόκειται για την κορβέτα «Beykoz», η οποία απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από τον ναύσταθμο του Aksaz. Κινήθηκε νότια, πλέοντας ανατολικά της Ρόδου, συνέχισε κινούμενη μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και ακολούθως δυτικά. Χθες το πρωί άρχισε να πλέει βόρεια, προς τη Μήλο. Ακολούθως, έχοντας πλέον εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κινήθηκε δυτικά της Κύθνου, πέρασε τα στενά ανάμεσα στο Σούνιο και την Τζια και μετά, τον Καφηρέα. Αργά χθες το απόγευμα, έπλευσε βόρεια, εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων και ακολούθησε πορεία με κατεύθυνση τα Δαρδανέλια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της στο Αιγαίο, την τουρκική κορβέτα παρακολουθούσε η τορπιλάκατος «Κρυσταλλίδης» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από την αξιολόγηση των στοιχείων πλεύσης της τουρκικής κορβέτας προκύπτει ότι τυπικά τήρησε τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο, η πορεία που ακολούθησε η «Beykoz» για να φθάσει από το Aksaz στα Δαρδανέλια δεν θεωρείται μια άσκοπη περιπλάνηση, αλλά ακόμη μία ενέργεια που εντάσσεται στις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο.

Δηλώσεις Δημ. Δρούτσα από τον ΟΗΕ

Την ώρα που η τουρκική κορβέτα περιέπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας τόνιζε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να διέπονται από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές χρήσης βίας και αβάσιμες εδαφικές διεκδικήσεις. Υπενθύμισε, δε, ότι βρίσκεται σε ισχύ το απαράδεκτο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικογένεια casus belli κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Τουρκίας γνωρίζουν πως είναι ειλικρινής η επιθυμία της Ελλάδας για ειρηνική σχέση, εκτίμησε ότι «τα κοινά μας συμφέροντα υπερβαίνουν τις πολιτικές διαφορές τις οποίες μπορούμε και πρέπει να επιλύσουμε ειρηνικά και ένας πιθανός τρόπος είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Κάλεσε, παράλληλα, την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, τονίζοντας ότι η νήσος είναι θύμα εισβολής και κατοχής.
http://news.kathimerini.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_3186.html#ixzz10vjZOXwr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου