Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Γράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας*
Στις αρχές του 2000, η τότε κυβέρνηση του κ. Σημίτη «έπαιξε» βρώμικα οικονομικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας. Το έργο αυτό επαναλήφτηκε, με διαφορετικό τρόπο και σε πολύ μικρότερη έκταση, σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη δεκαετία που διανύουμε. Πριν λίγες μέρες, ο επικεφαλής της EUROSTAT, κ. Ραντερμάχερ, κατήγγειλε στο Bloomberg ότι «δεν ξέρουμε ακόμη το πώς η Ελλάδα “μαγείρεψε” το χρέος». Με άλλα λόγια, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αναφέρει τις σχετικές πληροφορίες, για τον τρόπο που κυρίως η κυβέρνηση Σημίτη «έδρασε» και «μαγείρεψε» τα δημόσια οικονομικά μας.
Οι ληστές με τα ακριβά κοστούμια, όπως ο φίλος του σημερινού πρωθυπουργού κ. Πολ Κρούγκμαν έχει χαρακτηρίσει την περιβόητη ομάδα της Goldman Sachs, «έπαιξαν» με την κυβέρνηση Σημίτη στα περιλάλητα παιχνίδια της τεχνητής μείωσης του χρέους μας. Η επενδυτική τράπεζα έγινε «συνεργός» στη δημιουργική λογιστική της Ελλάδας. Πώς; Με τα γνωστά currency swaps: τεράστια χρέη της Ελλάδας σε δολάρια και γιέν μετατράπηκαν σε ευρώ, με την επικουρία ή την διαμεσολάβηση της Goldman Sachs.  Έχουν δίκιο θεωρώ όσοι λένε ότι η εν λόγω επενδυτική τράπεζα δεν είναι παρά ένα σκληρό πολιτικό όργανο «μασκαρεμένο» σε επενδυτικό.
Σας υπενθυμίζω ότι η Goldman Sachs ήταν επίσης αυτή η αμερικανική τράπεζα που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο και, εν τέλει, δημιουργήθηκε η περίφημη «φούσκα» των ακινήτων στις ΗΠΑ (subprimes).  Παπαγάλοι της ακόμη προέβλεπαν ή ανέβαζαν, το καλοκαίρι του 2008, την τιμή του αργού στα 200 δολάρια το βαρέλι (από τα τότε 147 δολάρια).  Οι ίδιοι τραπεζίτες-ληστές, που βοήθησαν τη χώρα μας να κάνει τότε τις διαβόητες λογιστικές αλχημείες, ήταν και πάλι οι ίδιοι που επέλεγαν ή «σόρταραν» στη χρεωκοπία της Ελλάδας πριν λίγους μήνες! Έβαλαν ή γνώριζαν, δηλαδή, για την φωτιά στο σπίτι μας και, στη συνέχεια, επένδυαν για να κερδίσουν από την δημιουργία των αποκαϊδιών.
Μάλλον, παρά τα όσα είπε περί του αντιθέτου ο κ Παπανδρέου στη ΔΕΘ, εν κατακλείδι, και «αλλάξαμε και βουλιάξαμε». Δεν είναι τυχαίες, λόγου χάρη, οι τόσες πολλές επισκέψεις μεγαλοκερδοσκόπων στην Αθήνα στις αρχές του έτους. Για παράδειγμα, το hedge fund του κ. Τζον Πόλσον υπολογίζεται ότι «πόνταρε» κάπου 4 δισ. ευρώ στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Δυστυχώς, η εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το ΔΝΤ και το μνημόνιο της χώρας μας μετέτρεψαν την Ελλάδα τόσο σε «αποδιοπομπαίο τράγο» της ΕΕ, όσο και σε πολιτικό και οικονομικό πειραματόζωο της υφηλίου.  Η συμφωνία του κ. Σημίτη το 2002, λόγου χάρη, ή δηλαδή, της Ελλάδας με την Goldman Sachs (cross-currency swaps), έγινε με τα τραπεζικά «βαμπίρ» που μας έκαναν πρώτη είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και μερικούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου