Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Η οικονομία στο απόσπασμα και η Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Ανδριόπουλος Ιωάννης MSc, Ph.D
Μαθητευόμενοι μάγοι ή άτομα επικίνδυνα για τη χώρα μας και την Ελληνική οικονομία είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ;  Το ερώτημα αυτό απασχολεί σήμερα όλους τους Έλληνες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα καθημερινά βλέπουμε την συνολική καθίζηση της οικονομίας σε όλους τους τομείς. Η επιχειρηματικότητα και το κέρδος από την νόμιμη και δηλωμένη εργασία διώκονται με μανία και πρωτοφανή υψηλή φορολόγηση, ενώ όσοι έκλεψαν και ζημίωσαν συνειδητά την Ελλάδα ούτε που αναφέρονται. Το σύνθημα φέρτε πίσω τα... κλεμμένα το έκρυψε η σημερινή ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, το αποσιώπησε. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς τα κλεμμένα χρήματα, από το πραγματικό ταμείο του κράτους βρίσκονται καθημερινά σε συγκεκριμένες “τσέπες”. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται αφού συγκεκριμένοι πρώην ‘εκσυγχρονιστές’ υπουργοί έχουν βρεθεί με πολλά χρήματα και δεκάδες ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν από τους μισθούς τους, γιατί η σημερινή ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δεν τους τα παίρνει για να καλύψει τα κρατικά ελλείμματα ;;;
Το πελώριο χρέος κατά 70% είναι δημιούργημα των Ελληνικών σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Τους έχει γυρίσει μπούμερανκ. Έτσι στέφονται στην πραγματική οικονομία, στους μικροεπιχειρηματίες, στους μικροβιοτέχνες, στους καταστηματάρχες, στους υπαλλήλους, στα απλά νοικοκυριά. Προσπαθούν να τους ενοχοποιήσουν που αγόρασαν από την εργασία τους ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι. Ο δρόμος που έχουν πάρει με το ΔΝΤ παρέα το βλέπουν τώρα ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, λάθος που έγινε σκόπιμα..
Δεν υπάρχει δικαιολογία γιατί γνώριζαν το τι θα συμβεί.
Όμως το σχέδιό τους ήταν να ρίξουν τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια, στην τελευταία πενταετή διακυβέρνηση της χώρας από την Νέα Δημοκρατία.
Για να το πετύχουν αυτό έχουν μαζί τους συγκεκριμένα μεγάλα Αθηναϊκά εκδοτικά-τηλεοπτικά συγκροτήματα. 
Υπάρχει μια οικονομική θεωρία (εδραιωμένη ανάμεσα στους οικονομολόγους), που μας δείχνει τα δημόσια έσοδα σε σχέση με την φορολογική κλίμακα. Το κράτος μπορεί να έχει αύξηση εσόδων καθώς αυξάνει τη φορολογική κλίμακα, αλλά έως ένα σημείο. Το σημείο “T”, από εκεί και μετά τα έσοδα θα μειώνονται ανεξάρτητα από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές, ΦΠΑ κλπ.
Στις αρχές του 1970 ο Arthur Laffer έκανε δημοφιλή τη θεωρία αυτή ως Laffer curve (καμπύλη Λαφφέρ. Η θεωρία λέει ότι καθώς αυξάνονται οι φόροι, ολοένα και λιγότερα θα θελήσουν να δουλέψουν και να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα, όταν το κράτος φτάσει να φορολογεί το 100% των κερδών, τα έσοδα θα είναι μηδέν και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα είναι παρελθόν.
Άμεσο παράδειγμα εφαρμογής του Laffer curve είναι το τι γίνεται σήμερα στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα αυξημένα τέλη καθώς και η επιβολή των περιβαλλοντολογικών τελών έχουν αποθαρρύνει πολλούς από το να έχουν αυτοκίνητο.
Όσο περισσότερου είναι οι φόροι, τόσο λιγότεροι θα είναι πρόθυμοι να τους πληρώσουν. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτοκινήτου, οι πωλήσεις και ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου έχουν καταρρεύσει, όπως και τα κρατικά έσοδα από φόρους του συγκεκριμένου κλάδου. 
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην κατανάλωση τσιγάρων όπου τα έσοδα που υπολόγιζαν από το φόρο καπνού είναι ήδη μειωμένα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις μεγάλες αυξήσεις του φόρου. Το ίδιο και με την βενζίνη. Μυαλό δεν βάζουν. Τώρα εξαγγέλλουν πελώρια αύξηση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης. Θα το αγοράζουμε όσο και το πετρέλαιο κίνησης. 
Αν συνεχίσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να βγάλει ξύγκι από τον Έλληνα φορολογούμενο, το πιο πιθανό είναι να δούμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην είναι πρόθυμο πλέον να πληρώσει τους αυξημένους φόρους, με αποτέλεσμα, όσο και να αυξάνει τους φόρους το κράτος, τα έσοδα να είναι μειούμενα. Ένα άλλο μεγάλο μέρος θα έχει πολύ μεγάλα κίνητρα για φοροδιαφυγή καθώς το 23% ΦΠΑ είναι μεγάλο κίνητρο.
Αυτός που θα πληρώσει πάλι το λογαριασμό της κυβέρνησης ΔΝΤ – ΠΑΣΟΚ είναι ο απλός εργαζόμενος, ο μεροκαματιάρης, ο μισθωτός. Οι έμμεσοι φόροι και φορολογία από την ίδια την οικονομική επιστήμη και την απλή καθημερινότητα χαρακτηρίζονται άδικοι, άνισοι. Πλήττουν μόνο τους οικονομικά αδύνατους. Μεγαλώνουν την κοινωνική ανισότητα. 
Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή του εφιάλτη . . . . . 
Όλοι μας πρέπει να δράσουμε και να αντιδράσουμε.
Έχουμε την ευκαιρία στις εκλογές για δημάρχους και περιφερειάρχες. Στις εκλογές αυτές πρέπει να δείξουμε όλοι μας την αντίδρασή μας στα μέτρα της ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ κυβέρνησης. Πρέπει να καταψηφίσουμε τους δημάρχους που στηρίζουν τις επιλογές της ΔΝΤ-ΠΑΣΟΚ κυβέρνησης. 
Δυστυχώς ακόμη μας λένε ψέματα. Ακολουθούν αλλαγές σε εργασιακά, μειώσεις μισθών, απολύσεις, κατάργηση επιδομάτων πρόνοιας, οικογενειακών επιδομάτων, συντάξεων.
Πρέπει να στείλουμε στις δημοτικές εκλογές το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα.

http://bonitsapress.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου